”Kaikkien aikojen huonoin kotimainen elokuva” – Areenasta löytyy outo kulttiklassikko, joka sai seksikohtaustensa takia K18-ikärajan

Varsinainen kulttiklassikko.

7.9.2022 12:30

Vuonna 1974 valmistunut kotimainen elokuva Karvat yhdistää rikoselokuvaa, toimintaa ja seksiä.

Eroottiseksi jännäriksi kuvailtu Seppo Huunosen (Lampaansyöjät) ohjaustyö perustuu perustuu Lionel Whiten jännitysromaaniin Kohti perikatoa (Obsession).

Keski-ikäinen, työtön kirjailija Pekka (Mikko Majanlahti) ajautuu juovuspäissään yhden illan suhteeseen perheessään lapsenvahtina olleen Marian (Anja Virtanen) kanssa.

Aamulla edessä on karu herätys: asunnosta löytyy kuollut mies. Pariskunta sotkeutuu alamaailman välienselvittelyyn. Absurdi seksin, väkivallan ja murheen täyttämä pakomatka vie heidät aina Espanjan aurinkorannikolle asti.

Karvat sai ilmestyessään tyrmäävät arvostelut.

”Näin epäonnistunutta elokuvaa ei Suomessakaan tehdä usein”, kirjoitti Helsingin Sanomien kriitikko Eeva Järvenpää heinäkuussa 1974.

Karvat yrittää tarjota seksiä ja huumoria, showta ja vauhtia, väkivaltaa ja dramatiikkaa. Kaikessa tässä se epäonnistuu surkeasti”, Järvenpää tylytti.

Elokuvaa ei nykyään juuri tunneta, mutta se on noussut kotimaiseksi kulttiklassikoksi, josta ei camp-arvoja puutu.

Ilta-Sanomien vuoden 2017 jutussa kysyttiin, onko Karvat kaikkien aikojen huonoin suomalainen elokuva.

Karvat sai aikoinaan K18-ikärajan, vaikka Ylen esittelyssä ollaankin sitä mieltä, ettei elokuva sitä olisi ansainnut. Nyt elokuvan ikäraja on 16.

Yle ei selvästikään halua, että elokuva jäisi unohduksiin. Karvat on pysyvästi katsottavissa Areenassa. Pistä leffa alta pyörimään.

Lähde: Elonet

Lisää luettavaa