Kaikkien aikojen klassikkotrilogia nyt onnistuneena 4K-versiona: ”Täydellinen paketti”

Kolme kiiteltyä Kummisetä-elokuvaa yksissä kansissa täysin uusina 4K-restaurointeina. Ja äärimmäisen onnistuneina sellaisina!

15.5.2022 09:00

Francis Ford Coppolan upea Kummisetä-trilogia restauroitiin viimeksi viisitoista vuotta sitten vuoden 2008 hienoa The Coppola Restoration -blu-ray-julkaisua varten. Sen jälkeen tekniikka on kehittynyt ja elokuvista on löydetty paremmassa kunnossa olevia filmimateriaaleja. Näin ollen trilogia restauroitiin uudelleen. Täten UHD-boksi esittää koko komeuden ennen näkemättömällä tavalla.

Setissä on neljä UHD-kiekkoa ja viisi blu-rayta. Kolme ensimmäistä UHD-levyä sisältävät elokuvat Kummisetä (1972), Kummisetä osa II (1974) ja Coda: The Death of Michael Corleone (2020), joka on Coppolan viimeistelemä versio kolmannesta osasta. Neljännellä UHD:llä on Kummisetä osa III (1990) ja siitä ohjaajan pidentämä vuoden 1991 versio.

Kolme ensimmäistä blu-rayta on klooneja vastaavista UHD-kiekoista, mutta neljännellä levyllä on ainoastaan kolmannen osan vuoden 1991 versio. Viides blu-ray on omistettu lisämateriaaleille.

KUNNIANHIMOINEN KUVA

Kaikki kolme elokuvaa – mukaan lukien kolmannen osan kolme eri versiota – ovat luonnollisessa ja filmimäisessä ulkoasussaan upean näköisiä. Naarmut, roskat ja kaikki muut kuvavirheet on poistettu uskomattomalla kunnianhimolla. Kuvan alkuperäinen pehmeys on pidetty sellaisenaan, eikä lopputulosta ole lähdetty keinotekoisesti terävöittämään. Myös väreissä on täysin uutta eloa, sillä Dolby Vision / HDR10 -sävyt antavat uudenlaisen kokemuksen alkuperäistä värimaailmaa kuitenkin kunnioittaen.

Mainiona yksityiskohtana elokuvan tekstitys on toteutettu keltaisena ja teemaan sopivalla fontilla.

ALKUPERÄISET ÄÄNIRAIDAT KUNNIAAN

Ääniraidat tässä setissä on kierrätetty vuoden 2008 julkaisuista. Kuusikanavaiset Dolby TrueHD -raidat soivat etukanavapainotteisesti, joskin kolmannessa osassa on aktiivistakin surroundia.

Kahdessa ensimmäisessä elokuvassa on mukana alkuperäinen monoraita uutena restaurointina. Ne kuulostavat paremmalta kuin koskaan. Dynamiikkaa tai ”suureellisuutta” ei niistä korviin kantaudu, mutta tarkoitus onkin toistaa katselijalle elokuvien alkuperäiset ääniraidat mahdollisimman puhtaina ja häiriöttöminä. Ja siinä todellakin onnistutaan, sillä puristikorvalle kyseiset Kummisetä-elokuvat kuulostavat juuri siltä miltä niiden on alun perin kuulunut.

VASTUSTAMATTOMAT EKSTRAT

Setissä on ekstroja vaikka muille jakaa. Ensinnäkin sekä ensimmäisen osan että Coda: The Death of Michael Corleonen voi katsoa Coppolan esipuheella. Osat 1, 2 ja kolmannen osan vuoden 1991 versio sisältävät myös ohjaajan kommenttiraidan.

Bonuslevy on täynnä todella mielenkiintoista katsottavaa tuntikausiksi. Dokumentteja, poistettuja kohtauksia ja hienoja kuvagallerioita – kaikkea piisaa yllin kyllin. Kaiken lisäksi lisälevyn materiaalit on tekstitetty. Ainoastaan elokuvien kommenttiraidoista puuttuu suomitekstit.

Kummisedän UHD-boksi on elokuvien ystäville kerrassaan täydellinen paketti.

Tom Kajaslampi

Tähdet UHD-julkaisulle: ★★★★★

Lisää luettavaa