Kasarikomedian klassikko pistettiin uuteen uskoon – 4K tuo valtavan parannuksen

Kasarikomediaa on käsitelty silkkihansikkain.

24.12.2022 09:00

Monty Pythonin Elämän tarkoitus (Monty Python’s The Meaning of Life, 1983) osoittaa miltä 80-luvulla filmille kuvattu leffa kuuluu näyttää UHD:ltä katsottuna.

Upeasti roskista ja naarmuista puhdistettu natiivi 4K-kuva sisältää täydellisen orgaanisen filmikohinan; tämä onkin todellinen kunnianosoitus alkuperäiselle kuvamateriaalille! Parannus aiemmin julkaistuun blu-rayhin on valtava.

UHD:llä oleva HDR10 pitää värit elävinä muttei liioiteltuna. Tummat sävyt hyötyvät siitä eniten. Runsaat kuvabitit pitävät myös osaltansa huolta siitä, etteivät pakkaushäiriöt häiritse elämystä. Elokuvan kuuluisa yökkäämiskohtaus ei ole koskaan näyttänyt näin kauniilta!

Ääniraidan virkaa hoitaa upouusi DTS:X-miksaus. Musiikki avataan kivan leveäksi ja on sitä sekä surroundeilla että kattokanavillakin paikoin asiaa.

Mikään järisyttävä äänielämys tämä ei ole, mutta oikein toimiva sellainen – etenkin lähdemateriaalia ajatellen. Puristejakin olisi tosin voinut ajatella ja laittaa levylle myös alkuperäinen Dolby Stereo -miksaus. Siitä pieni miinus.

UHD:llä on ekstroina kommenttiraita ja kolmisen tuntia muita bonuksia. Mitään niistä ei ole tekstitetty suomeksi. Ja tiedoksi, että levyllä on ainoastaan elokuvan alkuperäinen teatteriversio, ei vuonna 2003 julkaistua Director’s Cut -versiota.

Tähdet UHD-julkaisulle: ★★★★

Tom Kajaslampi

Lisää luettavaa