Kasarileffojen oikeudet katkolla – Perjantai 13. päivä -elokuvan oikeustaistelu on vasta ensimmäinen

Mielenkiintoinen tekijänoikeuslaki.

Perjantai 13. päivä -elokuvasarjan oikeuksista käydään tällä hetkellä taistelua oikeudessa. Alkuperäiselokuvan käsikirjoittaja Victor Miller käytti oikeuttaan elokuvan omistukseen. Ohjaaja Sean Cunningham väittää taas, että oikeudet ovat hänen studiollaan.

Kyse on laista, jonka mukaan alkuperäiselokuvien käsikirjoittajat voivat lunastaa niiden oikeudet 35 vuotta julkaisun jälkeen.

Nyt esimerkiksi Wes Cravenin perikunta hakee Painajainen Elm Streetillä -elokuvasarjan oikeuksia käyttämällä tätä tekijänoikeuspykälää.

35 vuotta sitten tehtiin lukuisia elokuvia, joista kasvoi jättimäisiä franchiseja tai ovat muuten vain klassikkoja. Terminator (Gale Anne ja James Cameron käyttivät jo tätä tekijänoikeuslakia), Roger Rabbit, Predator (Jim ja John Thomas) sekä Beetlejuice (Michael McDowell).

Paramount kiirehti uuden Pet Semataryn kanssa juuri tämän lain takia, sillä Stephen King saa elokuvan oikeudet pian itselleen. King on jo aloittanut tekijäoikeuksiensa vaatimista muun muassa The Mistiin, The Dead Zoneen, Cujoon, Children of the Corniin, Creepshow’hun ja Cat’s Eyehin.

Kun käsikirjoittaja tekee tekijänoikeusvaatimuksen johonkin teokseen, pitää sen omistavan studion tehdä elokuva kahden vuoden sisään vaatimuksesta tai se menettää siihen oikeudet.

Tämä saattaa siis tarkoittaa sitä, että tulemme pian näkemään nopeasti hutiloituja remakeja klassikkoleffoista.

Lähde: Bloody Disgusting

Aiheeseen liittyvät jutut