Katupartiot vartioivat rajoja DocPointissa

Pyhittääkö tarkoitus keinot? Voivatko hyvät ihmiset säilyä hyvinä, jos he turvautuvat pahoihin keinoihin? Voiko paha ihminen toimia hyvän nimissä?

Näitä kysymyksiä on Suomessakin pohdittu viimeaikoina, kun yllättävä pakolaisvirta on saanut katupartiot liikkeelle. Asia on ajankohtainen muuallakin, ja ehkä suomalaista tilannetta asettaa mittakaavaan tilanne Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalla.

Arkaa aihetta käsittelevä Cartel Land nähdään Suomessa DocPoint-festivaaleilla (27.1.–1.2.) Helsingissä. Se kertoo Meksikosta Yhdysvaltoihin vuolaana valuvasta huumevirrasta, sitä hallitsevien kartellien väkivallasta ja sen aiheuttamista ilmiöistä. Kummallakin puolella rajaa ihmiset, jotka eivät enää luota lain voimaan, ovat tarttuneet oman käden oikeuteen. Meksikossa ihmiset ovat nousseet kartelleja vastaan kovinkin ottein. Yhdysvaltojen puolella puolisotilaalliset ryhmät ovat tarttuneet aseisiin huumeita vastaan – mutta osalla niiden jäsenistä on puhtaasti rasistiset motiivit.

Kylmäävä elokuva hyvän ja pahan yhä häilyvämmiksi käyvistä rajoista kisaa parhaillaan parhaan dokumentin Oscar-palkinnostakin.

Cartel Land DocPointissa

Pe 29.1. klo 21:00 Savoy
La 30.1. klo 20:45 Kinopalatsi 1

Liput ja lisätietoja: docpoint.info

Aiheeseen liittyvät jutut