Kauhuklassikko Manaaja julkaistiin 4K-tallenteena: ”Paras esitys tästä elokuvasta koskaan”

Kauhuklassikko kuulostaa nautittavalta. Ja näyttää myös.

4.1.2024 08:00

Vuosikymmenet kuluvat, mutta Manaaja-elokuvan (The Exorcist, 1973) tehoon ne eivät vaikuta. Nyt tämä edesmenneen William Friedkinin ohjaama klassikko on mahdollista nähdä natiivina 4K:na uuden Dolby Atmos -miksauksen kera.

UHD:llä on elokuvan 133-minuuttinen Extended Director’s Cut -versio. Sen värimaailma poikkeaa alkuperäisestä, mutta jos sen asian jättää huomioimatta, on tämä kuvanlaadultaan paras esitys tästä elokuvasta koskaan.

Lukuisissa kohtauksissa on uskomattomia detaljeja ilman minkäänlaista yliterävöintiä. Filmikohina on täydellistä ja kuvabitit hyrräävät upeasti 70 Mbps:n yläpuolella. HDR10 tekee työnsä varovaisen kunniallisesti.

Uusi Atmos-miksaus on pääosin – elokuvan tyylistä johtuen – etukanavapainoitteista. Vaan kun tapahtuu, niin sitten myös jyrähtää! Täydellisen onnistuneet efektit pelästyttävät niin takaa kuin ylhäältäkin, ja jopa useita kertoja elokuvan nähnyt katsoja säpsähtää tämän tästä.

Subwoofer on vaitonainen, mutta muutoin tämä on erittäin mukaansatempaava ja elokuvaan sopiva miksaus. Itse asiassa niin onnistunut, ettei bassojytkytyksen puutetta tullut edes ajatelleeksi.

Levyn ainoana ekstrana kuullaan suomeksi tekstittämätön ohjaajan kommenttiraita.

Suomen UHD-julkaisu sisältää muuten vain yhden levyn, mutta monissa muissa Euroopan maissa niitä on kaksi. Toisella levyllä on elokuvan alkuperäinen 122-minuuttinen teatteriversio – ilman suomitekstejä tosin. Keräilijöiden kannattaa ottaa tämä kuitenkin huomioon.

Dolby Atmos -ääniraidat kuunneltiin 11.1.4-kanavaisella JBL Bar 1300 -soundbarilla.

Tähdet UHD-julkaisuille: ★★★★

Tom Kajaslampi

Lisää luettavaa