Kauhupelin kauan odotettu leffaversio pääsi valkokankaille – Suomi mainittu!

Tätä nykyä jo kulttimaineessa olevan Five Nights at Freddy’s -videopelin ensimmäinen osa ilmestyi vuoden 2014 syksyllä. Jo seuraavana vuonna ilmoitettiin, että sen elokuvaoikeudet oli myyty. Tuotanto ei vain päässyt käyntiin, ennen kuin kuvaan astuivat kauhuelokuvistaan tunnettu Blumhouse-tuotantofirma – sekä suomensukuinen ohjaaja!

27.10.2023 15:30

Blumhouse Productionin perustanut Jason Blum toimi Five Nights at Freddy’s -elokuvan tuottajana. Tuotantotapa erosi hieman yleisestä tavasta sovittaa pelejä elokuviksi, sillä myös pelisarjan kehittänyt Scott Cawthone toimi tuottajana oman tuotantofirmansa kautta. Blum valottaa, miten yhteistyö onnistui.

– Kohtelimme Scottia hieman kuin elokuva-auteuria, Blum paljastaa. – Tämä elokuva oli todella pitkään tuotannossa toisilla studioilla, eikä se edennyt oikein mihinkään, mikä ei ole aivan tavallista. Yleensähän Hollywood-studio ostaa oikeudet johonkin ja sivuuttaa alkuperäismateriaalin tekijän kokonaan, mikä tapahtuu yleensä antamalla tälle isoja tukkuja rahaa.

– Tässä tapauksessa halusimme kuitenkin tehdä yhteistyötä, ja Scottilla olikin viimeinen sana oikeastaan kaikkeen. Se oli paikoitellen hieman haastavaa. Elokuvan tekeminen kesti näin pitkään jo siitä syystä, että meidän oli löydettävä sopiva ohjaaja.

– Scott tietää kaiken Five Nights at Freddy’s -sarjasta mutta hyvin vähän elokuvien tekemisestä, joten meidän hommamme oli löytää ohjaaja, jolla oli oma vahva näkemyksensä elokuvasta, mutta joka pystyi myös ottamaan huomioon Scottin ideat. Emme itse asiassa löytäneet ketään sopivaa ennen kuin törmäsimme Emmaan, Blum jatkaa.

”Emma” on tietenkin Emma Tammi, jolla voi jo nimen perusteella päätellä olevan isänsä puolelta suomalaisia sukujuuria. Five Nights at Freddy’s – tai tuttavallisemmin FNaF – on Tammen toinen pitkä elokuva, edellinen oli vuoden 2018 tunnelmallinen länkkärikauhu The Wind.

The Wind perustui hiljalleen rakentuvaan painostavaan tunnelmaan, ja siinä pelottavinta oli se, mitä ei voinut nähdä. FNaF-peleissä ja -elokuvassa kauhun keskiössä ovat rähjäisen pizzaravintolan öisin henkiin heräävät maskottirobotit. Ne pitää tietysti myös pystyä näyttämään, ja elokuvaa varten tekijät kääntyivät muppet-hahmojen luojana tunnetuksi tulleen Jim Hensonin efektipajan puoleen – ainakin ohjaajan mielestä erittäin toimivin lopputuloksin.

– Animatronit ovat kieltämättä tosi kuumottavia! Tammi henkäisee – Ne ovat halattavan näköisiä, mutta samalla pakokauhua herättäviä. Muistan nähneeni niitä lapsena ja olleeni yhtä kauhuissani kuin innoissani, mikä on aika mielenkiintoinen yhdistelmä. Täydellinen kauhuleffaan! Hahmot ovat tietenkin FNaF-sarjan keskiössä, joten niiden henkiinherättäminen oli meille kaikista tärkeintä.

– Tiesimme, että niistä pitää saada loistokkaita, joten löimme hynttyyt yhteen Jim Henson’s Creature Shopin kanssa. Yhtiöllä on kunnioitusta herättävä historia, ja se on luonut ikimuistoisia hahmoja niin aikuisille kuin lapsillekin. Se oli siis täydellinen kumppani tähän projektiin.

Pelisarja tunnetaan pelaajien hermoja koettelevista äkkisäikytyksistä. Niiden toistaminen elokuvan kontekstissa on kuitenkin hyvin erilainen tehtävä.

– Yritimme luoda elokuvaan säikäytyksiä, jotka säikäyttävät katsojat kunnolla juuri oikeina hetkinä, mutta halusimme myös rakennella kuumottavia hetkiä, jotka saavat katsojan nauramaan, Tammi kertoo.

– Leffassa on siis säikäytyksiä moneen eri tarpeeseen. Yksi näiden pelien hienoista puolista on se, että pelaaja vain istuskelee niissä paikoillaan, mikä antaa jännityksen kasaantua ennen säikäytystä. Elokuvassa on kuitenkin niin paljon enemmän tarinaa, ettei siinä ole kovinkaan paljoa aikaa vain jäädä paikoilleen nauttimaan tunnelmasta. Halusimme silti panostaa myös tähän puoleen, jotta pysyisimme uskollisina lähdemateriaalille.

Jason Blumin ja Emma Tammen pitempi haastattelu löytyy marraskuun alussa ilmestyvästä Pelaaja-lehdestä, jossa uppoudutaan myös syvemmin pelisarjaan yleisellä tasolla!

(Niklas Tirkkonen)

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia