Käyttikö aikansa kohuohjaaja valtaansa väärin? Rauni Mollbergin elokuvista maksettiin kova henkinen hinta

Elokuva saa ensi-iltansa Tampereen elokuvajuhlilla.

3.3.2021 13:30

Dinosaurus-dokumentti tarkastelee Rauni Mollbergin elokuvataiteen kovaa hintaa.

Harvinaisia haastatteluita ja kulissientakaista kuvamateriaalia sisältävä dokumentti saa ensi-iltansa Tampereen elokuvajuhlilla. Dokumentin ohjaaja Veikko Aaltonen työskenteli Rauni Mollbergin kanssa useissa tämän elokuvissa.

Rauni Mollberg ohjasi useita arvostettuja ja kohuttuja elokuvia, muun muassa Timo K. Mukan romaaniin perustuvan esikoiselokuvansa Maa on syntinen laulu (1973).

Entisen työtoverin, ohjaaja Veikko Aaltosen dokumenttielokuva Dinosaurus tarkastelee Mollbergin menestyksen taustalla olevia armottomia, nykynäkökulmasta kiistanalaisia ohjaustekniikoita.

Aaltonen työskenteli käsikirjoittajana ja apulaisohjaajana Mollbergin elokuvissa Milka (1980) ja Tuntematon sotilas (1985) ja on sittemmin ohjannut useita palkittuja elokuvia (mm. läpimurtoelokuva Tuhlaajapoika, 1992).

Dinosaurus saa maailmanensi-iltansa Tampereen elokuvajuhlien kotimaisessa kilpailussa 10.–14. maaliskuuta.

Rauni Mollbergin elokuvien maailmankuva on inhimillinen ja usein empaattinenkin, mutta hänen ohjaustapojaan on kuvailtu hypnoottisiksi, jopa demonisiksi.

Dinosauruksessa näyttelijät, työtoverit ja perheenjäsenet kertovat vallan luovuttamisesta vaativalle Mollbergille, joka onnistui niittämään kansainvälistä mainetta ja houkuttelemaan kotimaista yleisöä teattereihin silloinkin, kun suomalaisella elokuvalla ei mennyt hyvin.

Elokuvassa nähdään kuvamateriaalia muun muassa Mollbergin arvostetun ja arvostellun Maa on syntinen laulu -debyyttielokuvan kuvauksista.

Mollbergin eetokseen kuuluivat taiteen luominen hajottamalla sekä vision vangitseminen näyttelijöiden aiempia kokemuksia hyödyntämällä – välittämättä siitä, kuinka tuskallisia nämä kokemukset olivat.

Tuntematon sotilas -elokuvan näyttelijöille työskentely Mollbergin kanssa tarkoitti mittavia työn ulkopuolisia uhrauksia.

Elokuvan haastatteluissa kuullaan myös Suomen eturivin elokuvantekijöitä, kuten Mollbergin apulaisohjaajana toiminutta Pirjo Honkasaloa sekä Aki Kaurismäkeä, Jörn Donneria, Aku Louhimiestä, Selma Vilhusta ja Juho Kuosmasta, jotka pohtivat Mollbergin taidetta ja tekniikoita nykyvalossa.

Katso traileri alta.

Lisää luettavaa