Klassinen dekkaritarina modernina TV-sovituksena: Potter-kirjailijan tarinankerronnan taito ja brittilaatu loistavat sarjauutuudessa C.B. Strike

Salanimellä Robert Galbraith dekkaripiirit valloittanut J.K. Rowling loi sovinnaista elämää hyljeksivän yksityisetsivän, joka on vertaansa vailla outoja tapauksia ratkoessaan. Kirjojen televisioversiossa yhdistyvät BBC:n huikean laadukas television tekeminen sekä Rowlingin ainutlaatuiset hahmot ja tarinat.

Huhtikuussa 2013 julkaistiin kirjailija Robert Galbraithin ensimmäinen romaani The Cuckoo’s Calling (Käen kutsu), ja matalan profiilin julkaisu ehti kerätä paljon suitsutusta esimerkiksi toimivan kokonaisuuden takia.

Neljä kuukautta myöhemmin Britannian laajalevikkisin sunnuntaisanomalehti The Sunday Times julkaisi uutisen, jossa Robert Galbraithin paljastettiin olevan oikeasti Harry Potter -kirjailija J.K. Rowlingin salanimi.

Jo valmiiksi mukavasti myynyt dekkari revittiin myyntihyllyistä, ja Rowlingin käsissä oli jälleen kauaskantoinen hitti.

Paljastumistaan harmitellut hittikirjailija on jatkanut Galbraithina kirjoittamista teoksilla The Silkworm (Silkkiäistoukka) ja Career of Evil (Pahan polku). Myöhemmin tänä vuonna julkaistaan kauan odotettu neljäs romaani Lethal White.

Joulukuussa 2014, Galbraithin toisen ja kolmannen romaanin julkaisujen välissä, kerrottiin BBC:n tekevän kirjoista televisiosovituksen, ja Strike-nimellä Briteissä kulkeva minisarja sai ensi-iltansa elokuussa 2017.

HBO Nordicilla C.B. Strike -nimisenä nähtävä sarja koostuu toistaiseksi seitsemästä jaksosta, joista kolme ensimmäistä kertovat ensimmäisen kirjan tarinan, kaksi seuraavaa toisen kirjan, ja kaksi viimeistä kolmannen kirjan tarinan.

Sarjan nimiosan Cormoran Strike -nimistä yksityisetsivää esittää Tom Burke (The Musketeers, Only God Forgives), ja tämän assistentiksi ja kumppaniksi päätyvän Robin Ellacottin roolissa nähdään Holliday Grainger (Borgiat, Bonnie & Clyde, Cinderella).

Strike on jalkansa sodassa menettänyt entinen sotilaspoliisin tutkija, joka toimii vähemmän menestyksekkäästi yksityisetsivänä. Robin saapuu hänen toimistoonsa sihteeripalvelun kautta ja osoittaa hyödyllisyytensä sekä assistenttina että auttavana etsivänä.

Striken ja Robinin suhde työkavereina syvenee, ja molemmilla on omat henkilökohtaiset parisuhteensa, vaikka yhteisestä kemiasta annetaan useampikin vinkki katsojalle.

Jokainen sarjan rikosmysteeri on dekkareiden aatelia, joka pitää katsojan otteessaan huikeaan loppunsa asti. Rowlingin kyky punoa juoni yksityiskohtaisesti ja kutkuttavasti on siirretty menestyksekkäästi myös televisioruudulle.

Sarja tempaa otteeseensa myös visuaalisesti ja kuvausteknisesti heti alusta alkaen. Moderni Lontoo näyttäytyy tutunoloisena, mutta katsoja pääsee Striken mukana kurkistamaan monesta ovesta, joihin ei perusturistilla olisi asiaa.

YouTube video

Sekä Burke että Grainger ovat vakuuttavia, ja heistä paistaa jo sarjan alussa varmuus rooleissaan, mikä lupaa sarjalle yhtä pitkää tulevaisuutta kuin Rowling vain jaksaa kirjoittaa.

Sarja on taattua draamaa, koukuttavaa rikossarjaa sekä yleinen televisiontekemisen laadun näyte, jota ei kannata unohtaa sinne alati kasvavaan ’sitten joskus’ -pinoon.

C.B. Strike -sarjan kaikki jaksot ovat katsottavissa HBO Nordicin suoratoistopalvelussa alkaen perjantaina 18. toukokuuta.

 

Aiheeseen liittyvät jutut