Koronan sairastanut Bryan Cranston: ”Haluan kohdata hyvät pelkoni”

Bryan Cranstonin paluu kotikatsomoihin on tervetullut lisä viihdetarjontaan. Hän näyttelee Your Honor -sarjassa tuomaria, joka luisuu lain väärälle puolelle. Kuulostaa tutulta, mieleen tulee Breaking Bad –sarjan huumepomoksi ryhtyvä kunniallinen kemianopettaja. Cranston kuitenkin vakuuttaa Episodille, että kyseessä ei ole Walter Whiten toinen tuleminen.

Legendaarisen Breaking Bad -sarjan (2008–2013) loputtua Bryan Cranston piti muutaman vuoden tauon televisiosta itsensä ja katsojien takia. Hän halusi välttää vertauksia Walter Whiteen tulevissa rooleissaan. Niinpä Cranston näytteli teatterissa presidentti Lyndon B. Johnsonia (All the Way) ja esitti kuuluisaa uutisankkuria Network-näytelmässä. Hän nappasi molemmista rooleista Tony-palkinnot ja uusi Johnson-roolinsa tv-elokuvassa.

Cranston palasi ”leipätyöhönsä” ja näytteli brutaalia mafiapomoa Amazon Prime -suoratoistopalvelun Sneaky Pete -sarjassa (2015–2017), jota tähditti Giovanni Ribisi. Cranston oli myös toinen sarjan luojista yhdessä David Shoren kanssa.

Nyt kuusinkertainen Emmy-voittaja näyttelee Your Honor -sarjassa isää, joka joutuu valitsemaan teini-ikäisen poikansa Adamin (Hunter Doohan) suojelemisen ja lain noudattamisen välillä. Asiaa mutkistaa, että Michael Desiato (Cranston) on tuomari ja Adam on paennut paikalta aiheutettuaan liikenneonnettomuuden.

– Olin alun perin kiinnostunut sarjasta sen premissin perusteella; mitä tekisit pelastaaksesi lapsesi hengen? Desiaton poika tekee paniikissa järkyttävän virheen, jolla on kauaskantoiset seuraukset. Isä toimii lähes samoin yrittäessään pelastaa pojan, Cranston kertoo Episodille Los Angelesissa.

– Minuun vetoavat hahmot, jotka ovat kaukana täydellisyydestä aivan kuten minäkin, mutta jotka yrittävät toimia oikein. Aina oikeassa olevat roolihahmot ovat tylsiä. Mielenkiintoisempaa on tulkita emotionaalisten ja eettisten ongelmien parissa painivia hahmoja.

Cranston on syystäkin omassa luokassaan tällaisten hahmojen tulkitsijana.

– Jos haluamme olla täysin rehellisiä, meidän on hyväksyttävä persoonallisuutemme huonot puolet siinä missä hyvätkin. Näyttelijänä tehtäväni on avautua ja antaa kaikkien nähdä, miten nämä piirteet ilmenevät minussa. Olen huomannut, että katsojat eivät silloin pilkkaa vaan arvostavat haavoittuvuuttani.

Erilaiset rikolliset

New Orleansiin sijoittuvan lakidraaman ensimmäinen jakso teki katsojaennätyksen Pohjois-Amerikassa sarjaa pyörittävällä Showtime-kanavalla. Vaikka tuomari ei keittele takapihallaan huumeita, hahmossa on piirteitä Walter Whitesta, joka valitsi rikoksen polun saatuaan syöpädiagnoosin.

– Mielestäni hahmot eivät ole kovinkaan samanlaisia. White teki tietoisen ja laskelmoidun päätöksen ryhtyä rikolliseksi. Sen seuraukset levisivät kaikkialle hänen lähipiiriinsä kuin kuin sisällään jylläävä syöpä. Desiato tekee impulsiivisen päätöksen, eikä ehdi miettimään tekonsa seurauksia. Hänelle merkitsee ainoastaan se, että hän saa pidettyä poikansa turvassa.

Puolustaakseen poikaansa tämän uhrin kostonhimoiselta perheeltä Desiato alkaa luoda uutta, vaihtoehtoista totuutta tapahtumien kulusta ja loihtii todisteita näkymättömiin.

– Tutkimukset ovat osoittaneet, että kun joku väittää mitä tahansa asiaa todeksi tarpeeksi kauan, ihmiset alkavat uskoa sitä. Käsitys totuudesta saa vallan varsinaisen totuuden sijaan. Tämän on usein nähty olevan tärkeämpää kuin itse totuuden.

Israelilaiseen Kvodo-sarjaan pohjautuvan Your Honorin muissa päärooleissa näyttelevät Michael Stuhlbarg (Call Me by Your Name) ja Hope Davis (For the People). Vastaavina tuottajina ovat Cranstonin lisäksi Robert ja Michelle King (The Good Wife, The Good Fight) sekä Peter Moffat (The Night Of), joka on myös sarjan luoja ja käsikirjoittaja.

– Moffat oli hyvin tarkka siinä, että oikeuslaitos, virkavalta ja vankilat näytettiin rehellisesti ja kaunistelematta sellaisina kuin ne ovat. Suurin osa Yhdysvalloissa olevista vangeista on mustia, mikä ei korreloi väestörakenteen kanssa. Siinä on selvästi jotain outoa. Tuomme sen esille viihteen keinoin. Kenties joku katsojista havahtuu tilanteeseen ja alkaa vaatia muutosta.

Sarja sijoittuu New Orleansiin, jonka oma, pikantti tunnelma huokuu kohtauksista.

– New Orleans on värikäs ja historiallinen kaupunki. Jazz-musiikki, ruoka ja ihmiset ovat oleellinen osa sitä. En voi kieltää etteikö, kaupungissa olisi myös hämärä alakulttuurinsa. Kun hahmoni epäilee ystävänsä tekojen laillisuutta, hänelle kerrotaan, että kyse on ”neworleansilaisesta laillisuudesta”. Se selittää paljon, Cranston vihjaa.

Hän valmistautui rooliinsa vierailemalla oikeusistuimissa New Orleansissa.

– Seurasin siellä monia oikeudenkäyntejä eri vaiheissa valamiesten valinnasta tuomion julistamiseen. Kiinnitin huomiota siihen, miten tuomarit käyttäytyivät. Jotkut olivat selvästi oikeussalin kingejä, toiset taas vetäytyivät taka-alalle. Desiato kuuluu jälkimmäiseen joukkoon.

Uskalla heittäytyä

Tuomari treenaa työn vastapainoksi maratonia varten, ja hänet nähdään juoksemassa pitkin katuja eri puolilla kaupunkia. Juoksuharrastus on yksi asia, joka yhdistää Cranstonia ja Desiatoa.

– Osallistuin nuorempana maratoneille, joten odotin innolla juoksemista sarjassa. Loukkaannuin kuitenkin niin pahasti, että jouduin ottamaan epiduraali-pistoksen selkärankaani kaksi kertaa. Muuten välilevynpullistuma olisi aiheuttanut liian kovat kivut. Venäytin myös takareiden yhdessä kohtauksessa, jota podin kaksi viikkoa. Aloin juosta maratoneja 30-vuotiaana ja olen nyt 64. Aika on tehnyt tehtävänsä, niin vaikeaa kuin sitä onkin hyväksyä, hymähtää näyttelijä.

Tämä ei silti tarkoita, etteikö Cranston olisi edelleen valmis laittamaan itseään sataprosenttisesti likoon haasteesta riippuen.

– En ole koskaan esiintynyt musikaalissa, enkä ole laulaja. Koko ajatuskin pelottaa minua, mutta se kuuluu sellaisiin pelkoihin, jotka on hyvä kohdata. En halua rajoittaa itseäni, vaan olla avoin uusille asioille. Minusta aikuiset, jotka myöntävät olevansa noviiseja missä tahansa asiassa, mutta ovat valmiita oppimaan, on hyvin rohkeaa. Kaikkien pitäisi toimia näin koko elämänsä ajan.

Koronapandemia vaikutti myös sarjan kuvauksiin, jotka jouduttiin keskeyttämään maaliskuussa 2020 seitsemäksi kuukaudeksi. Kuvaukset saatiin päätökseen vasta marraskuun lopussa.

– Vain kaksi jaksoa oli kuvaamatta, kun jäimme pitkälle tauolle. Koronatoimet olivat hyvin tiukat, kun palasimme New Orleansiin, mutta hyvä niin kaikkien turvallisuuden takia. Meillä oli harjoituksissa kasvopleksit ja maski, jotka toimivat kuin äänenvaimennin. Minun oli hyvin vaikea kuulla vastanäyttelijääni ja pleksit kolahtivat toisiinsa, kun halasin Hunteria (Doohan). Se oli hyvin hankalaa. Meidät myös testattiin kolme kertaa viikossa ja olimme erillään kuvausryhmästä. Kaksi viimeistä kuukautta olivat hyvin epäsosiaalisia eli täysin päinvastaisia kuin kuvaukset yleensä. Toivottavasti palaamme pian normaaliin päiväjärjestykseen.

Cranston on itse viruksen uhri, sillä hän sairasti koronan kuvaustauon aikana. Hän kärsi viikon verran väsymyksestä, eivätkä hänen maku- ja hajuaistinsa ole vieläkään täysin palautuneet.

Kymmenjaksoinen Your Honor pyörii HBO Nordicilla.

Teksti: Johanna Juntunen, Los Angeles
Kuvat: Skip Bolen / Showtime