Kotimainen tieteisklassikko nähdään pian Pohjois-Amerikan teattereissa – ”Suomalaisen elokuvan ensimmäinen mestariteos”

Ruusujen aikaa voi pitää ensimmäisenä suomalainen tieteiselokuvana.

Losangelesilainen indie-elokuvien levittäjä ja klassikkoelokuvien restaurointiin erikoistunut Deaf Crocodile Films on ostanut Risto Jarvan tieteiselokuvan Ruusujen aika (1969) Pohjois-Amerikan levitysoikeudet.

Elokuva on skannattu originaalinegatiivista Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa (KAVI) ja Deaf Crocodile Filmsin jälkituotantoyksikkö työstää siitä 4K DCP-kopion.

Yhtiön perustajajäsenet Dennis Bartok ja Craig Rogers ovat kokeneita arthouse-veteraaneja, joilla on lähes 30 vuoden kokemus elokuvien esitystoiminnasta, ohjelmistosuunnittelusta, levityksestä ja restauroinnista. Parivaljakko tekee jatkuvaa yhteistyötä samahenkisten kuraattoreiden ja elokuvantekijöiden kanssa ympäri maailmaa.

Risto Jarvan ohjaama ja yhdessä Peter von Baghin ja Jaakko Pakkasvirran kanssa kirjoittama Ruusujen aika on vuoteen 2012 sijoittuva yhteiskunnallinen tieteiselokuva.

Historian instituutin tutkija Raimo Lappalainen (Arto Tuominen) tekee televisiodokumenttia vuonna 1976 traagisesti kuolleesta Saara Turusesta (Ritva Vepsä) ja ajan poliittisesta levottomuudesta. Hän löytää Saaran rooliin täydellisen kaksoisolennon, ydinvoimalainsinööri Kisse Haaviston (Ritva Vepsä). He rakastuvat mutta vähitellen Saaran tilanteeseen samaistuva Kisse kyseenalaistaa Raimon yhteiskunnalliset näkemykset.

Ruusujen aika oli ensimmäinen Suomessa tehty futurologinen pitkä näytelmäelokuva. Käsikirjoitus syntyi Jarvan, Pakkasvirran ja von Baghin yhteistyönä, ja siinä on vaikutteita Hitchcockin Vertigosta (1958), josta von Bagh oli tuolloin tekemässä laudaturtyötään Helsingin yliopistolla.

Sakari Toiviainen kirjoitti elokuvan ensiarvostelussaan: ”Epäilemättä Ruusujen aika on Risto Jarvan toistaiseksi merkittävin saavutus, uskaltaisiko sanoa: suomalaisen elokuvan ensimmäinen mestariteos.”

Pertti Lumirae jatkoi: ”Ruusujen aika on ajatuksellisesti varmasti kehittynein ja monipuolisin elokuva mitä Suomessa on koskaan tehty. Ruusujen aika on ensimmäinen suomalainen elokuva, joka psyykkisesti kattaa koko länsimaisen tajunnan, ne toivon ja pelon utopiat, jotka opettavat ihmiskuntaa seuraavan vuosituhannen alussa.”

”Ruusujen aika on todella upea yhdistelmä tieteiselokuvaa ja yhteiskunnallista satiiria, ja se on reilusti edellä aikaansa, joten luulen että se se saa täällä aikaan todella positiivisen vastaanoton”, kommentoi Dennis Bartok Los Angelesista.