Kotimaisilla elokuvilla huippuvuosi

7.12.2010 12:48

Kotimaisilla elokuvilla on erinomainen mahdollisuus ylittää 2 miljoonan elokuvateatterikatsojan raja tänä vuonna. Viimeisimmän kotimaisen ensi-iltaelokuvan, Rare Exportsin 47 000 katsojan ennätysavauksen jälkeen kotimaisilla elokuvilla on jo koossa enemmän katsojia kuin viimeiseen 40 vuoteen. Vuoden 1978 ennätys 1 790 000 katsojaa ylittyi viikonloppuna. 2 miljoonan katsojan rajasta uupuu enää 167 000 katsojaa kun elokuvavuotta on vielä neljä viikkoa ja yksi kotimainen ensi-ilta jäljellä. Lauri Nurksen Veijarit avaa teattereissa vielä joulupäivänä 25.12. ja joulun välipäivät ovat tunnetusti vilkkaita elokuvateattereissa.

Tänä vuonna teattereihin on saatu ennätysmäärä kotimaisia ensi-iltoja, kaikkiaan 23. Myös monipuolinen, eri yleisöille suunnattu kotimainen elokuvaohjelmisto selittää hienoja katsojalukuja. Teattereissa on nähty niin kotimaista kokoperheen elokuvaa (Risto Räppääjä ja polkupyörävaras), komediaa (Napapiirin sankarit), draamaa (Prinsessa), aikuisyleisölle suunnattua elokuvaa (Havukka-ahon ajattelija) sekä nuorisoelokuvaa (Sisko tahtoisin jäädä) ja nyt Rare Exportsin myötä myös genre-elokuvaa.

Myös dokumenttielokuvien poikkeuksellinen menestys on kasvattanut kotimaisten elokuvien katsojalukuja kuluvana vuonna. Vuoden yhdeksän kotimaista dokumenttiensi-iltaa ovat keränneet yhteensä jo 160 000 katsojaa. Vuoden katsotuin dokumenttielokuva on Reindeerspotting 66 000 katsojalla.

Elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohn on äärimmäisen iloinen ja ylpeä suomalaisista elokuvantekijöistä, jotka ovat tehneet niin erilaisia mutta aina suomalaisia koskettavia tarinoita. ”2 miljoonan katsojan haamurajan rikkominen kertoo siitä, että sirpaloituvassa ja globalisoituvassa maailmassa suomalaisella tarinalla on kysyntää. Ja mikä upeinta, juuri meitä suomalaisia koskettavat tarinat ovat myös niitä jotka leviävät rajojemme ulkopuolelle. Julkisen rahoituksen kasvu näkyy suoraan elokuvien tekemisen laadussa ja erilaisten tarinoiden määrässä. Toivon, että nämä näytöt vakuuttavat kansanedustajat siitä, että elokuviin ja elokuvateattereihin kannattaa panostaa”, Krohn kertoo.

Elokuvateattereiden digitointi onkin myös osaltaan mahdollistanut menestyksen: digitaalisten esityskopioiden ansiosta kotimainen ensi-ilta on entistä laajemman yleisön ulottuvilla samaan aikaan. Digitointia onkin syytä jatkaa ripeään tahtiin, kyse on sekä alue- että kulttuuripoliittisen tasa-arvon lisäämisestä.

Niin koti- kuin ulkomaisistakin elokuvista katsotuimmaksi on tänä vuonna noussut Mari Rantasilan ohjaama Risto Räppääjä ja polkupyörävaras lähes 330 000 katsojalla. Kotimaisista toiseksi katsotuin on Dome Karukosken Napapiirin sankarit 306 000 katsojalla ja kolmanneksi katsotuin Arto Halosen Prinsessa 272 000 katsojalla.

Kaiken kaikkiaan elokuvateattereissa on tänä vuonna myyty jo yli 6,8 miljoonaa lippua eli yhtä paljon kuin koko viime vuonna yhteensä. Kotimaisten elokuvien katsojaosuus on tällä hetkellä noin 26 prosenttia.

Lisää luettavaa