Krista Kosonen: Puhdistus on todella feministinen elokuva

22.8.2012 13:29

Kun menestysromaania ryhdytään taivuttamaan elokuvaksi, kirjan rakastajat ovat välittömästi varpaillaan. Kun kyseessä on niinkin huikeaa kansainvälistä huomiota kerännyt romaani kuin Sofi Oksasen Puhdistus, epäilijöiden määrä on suuri ja paineet onnistua ovat vieläkin suuremmat.

Teksti: Niina Holm
Kuva: Jana Blomqvist

Näyttelijä Krista Kososelle Puhdistus oli tunteellinen kokemus.

– Voin vilpittömästi sanoa että leffa on helvetin hyvä! Itkin lopussa ihan hulluna, Krista innostuu.

Vanhan Aliiden (Liisi Tanderfelt) ääneen lukema kirje sisarelleen Ingelille (Kosonen) on saanut Kristan kyynelkanavat aukenemaan.

Innostukseen on helppo yhtyä, sillä Puhdistus on monella tapaa tasokas ja väkevä elokuva. Se on hyvin näytelty ja harkiten ohjattu. Tulos yllättää ainakin ne, jotka ovat seuranneet elokuvan valmistumista epäonnistumista uumoillen. Epäilijöitä on riittänyt projektin kaikissa vaiheissa, eikä vähiten ohjaaja Antti Jokisen takia.

Krista päätyi elokuvaan kolmen koekuvauksen kautta. Samalla kun ohjaaja ja tuotantoryhmä vakuuttuivat Kristan olevan oikea näyttelijä tulkitsemaan kaunista Ingeliä, sai Kristakin varmuuden siitä, että Antti Jokinen on oikea mies ohjaamaan laaturomaanista hyvän ja monitasoisen elokuvan.

– Minulla oli Jokista kohtaan samat ennakkoasenteet kuin kaikilla. Tiesin hänen ohjanneen musiikkivideoita, mutta en ollut nähnyt niistä ainuttakaan. Koekuvauksissa ja myöhemmin elokuvan kuvauksissa selvisi, että hän tietää täsmälleen mihin pyrkii. Hän sanoo mitä haluaa ja selittää miksi.

Kristan mukaan Jokinen on samalla hyvin vaativa ohjaaja, jopa ärsyttävyyteen asti. Puhdistuksen kuvauksissa hän ei päästänyt mitään osastoa helpolla. ”Nyt mä en ole nähnyt sitä mitä mä haluan”, oli tuttu lause kuvauspaikalla.

Yhdysvalloissa uraa tehnyt Jokinen ohjasi musiikkivideoita monille eturivin artisteille Missy Elliottista Celine Dioniin. Dollareita saattoi olla käytössä kotimaisen elokuvan budjetin verran. Kuinka hohdokkaan unelmaelämän kuvaaja onnistuu kertomaan riipaisevaa alistettujen ja hyväksikäytettyjen virolaisnaisten tarinaa? Kristan mukaan erittäin hyvin.

Puhdistus on naisten elokuva, todella feministinen. Sofihan oli itse mukana tuottajana. Uskon että riippuu tyypistä ja hänen arvoistaan, millainen lopputuloksesta tulee. Mieskin voi olla feministi.

Lue lisää Puhdistus-elokuvasta uudesta Episodista. Numero 8/2012 ilmestyy perjantaina 24. elokuuta.

Lisää luettavaa