Kuinka pikkukonnasta tuli Black Massin gangsteri – Scott Cooper, Johnny Depp ja Joel Edgerton todistajina

Black Mass -elokuvan alussa Whitey Bulger ja hänen Winter Hill -jenginsä tuskin näkyvät FBI:n tutkassa. Liittovaltion poliisin myötävaikutuksella pikkurikollisesta nousee voimakas gangsteri. Ohjaaja Scott Cooper ja pääosien esittäjät Johnny Depp ja Joel Edgerton kertovat, kuinka uskomattomalta kuulostavat tapahtumat saivat alkunsa.

– Elokuvan alussa Pohjois-Bostonin italialaismafia on voimatekijä. Bulger ja hänen amerikanirlantilainen jenginsä ovat pikkukonnia ja koronkiskureita, jotka tekevät satunnaisia murhia, mutta Gennaro Angiulo ja hänen sotilaansa pyörittävät kaupungin järjestäytynyttä rikollisuutta, kertoo ohjaaja Scott Cooper. – Kun John Connolly muuttaa takaisin Bostoniin, hän ymmärtää, että edetäkseen FBI:ssä hänen on nujerrettava Cosa Nostra. Siihen hän tarvitsee Whitey Bulgeria, jota pitää arvokkaana tietolähteenä. Hän on myös erittäin vaarallinen mies, joten FBI suhtautuu epäilevästi Connollin suunnitelmiin.

FBI:n epäilyt ovat aiheellisia. Whitey lupautuu Connollyn kanssa järjestelyyn, jota kutsuu ”liittoumaksi”.

– Kyseessä on kuitenkin mies ilman omatuntoa, mutta joka on kuitenkin erittäin älykäs ja ovela. Hänellä on kytköksiä kaupungin joka tason rikollisuuteen ja kyky tehdä mitä haluaa. Lopputulos on suurin skandaali FBI:n historiassa, Cooper jatkaa.

– Jimmy Bulger on ennen kaikkea – ainakin omasta mielestään – kunnian mies, Johnny Depp kuvailee hahmoaan. – Hän ei vasikoisi omistaan kenellekään mistään hinnasta. Mutta FBI:n auttaminen mafiaa vastaan toimisi hänen edukseen. Kun hänelle tarjoaa niin paljon löysää liekaa, hän käyttää tilanteen hyävkseen. Loppujen lopuksi hän antaa FBI:lle hyvin vähän ja saa itse lähes rajattomasti, joten se on oikeastaan nerokas siirto häneltä.

– Bulger saattoi olla hurmaava, mutta silmänräpäyksessä hänestä saattoi tulla mies, joka tappaa, jos joku vain vilkaiseekin väärin. Johnny ymmärsi, ettei Whitey Bulger ole mukava ihminen. Hänessä oli julma puoli, mikä minusta oli uutta Johnnyn esittämissä hahmoissa, ohjaaja toteaa.

– Johnnyn hahmo on yhtä vioittunut kuin hän on maaninen, mutta hän on myös ihminen. Se on hienovaraista hommaa, koska emme halua inhimillistää läpeensä pahaa ihmistä. Hän oli kylmäverinen tappaja, ja Johnny esittää sen nappiinsa. Liikkumisesta äänen värinään, hän kanavoi Whitey Bulgeria kaikessa tämän sosiopaattisuudessa.

blackmassJames Bulger on salaperäinen mies, joka kieltäytyi tapaamasta elokuvantekijöitä. Deppin haasteena oli luoda hahmo tämän ystävien ja yhteistyökumppaneiden kertoman kautta.
– Oli nuorallakävelyä esittää vaarallista, arvaamatonta aikapommia, joka oli myös tunteellinen ja jopa herkkä, näyttelijä kertoo. – Todellisia ihmisiä esittäessä on aina muistettava, että olivat he tehneet mitä tahansa, heitä on esitettävä niin rehellisesti kuin mahdollista. Tässä auttoivat myös kasvo- ja tukkaproteesit. Elokuvan maskeeraaja Joel Harlow, jonka kanssa olen työskennellyt vuosia, teki mahtavaa työtä.

Niin tuuheatukkaisesta, tummasta ja ruskeasilmäisestä Deppistä muovaantui sinisilmäinen, kaljuuntuva Bulger. Vähäisistä kuvamateriaaleista Depp kaivoi yksityiskohtia, kuten vaikka huulen ivallinen nosto, jotka saivat kylmät väreet kulkemaan Bulgerin tunteneiden selkäpiissä.
Deppin tavoin Joel Edgerton tutki hahmonsa John Connollyn motiiveja ja mietti mikä sai hänet tekemään sen mitä elokuvassa nähdään.

– John on FBI-agentti, joka oli juuri saanut mainetta ja kunniaa mafiapomon pidättämisestä New Yorkissa, ja koti-Bostonissa hän saa sankarin vastaanoton. Hän näkee tilaisuuden tulla myös Bostonin mafian kukistajaksi, ja hän pyrkii siihen lapsuudenystävänsä Whitey Bulgerin avulla. John saa tämän houkuteltua FBI:n avustajaksi, mutta sitten homma mutkistuu. Sillä sopimuksen ydin on, että jos Whitey auttaa Cosa Nostran kanssa, FBI katsoo sormien läpi hänen muita toimiaan… murhaan asti, Edgerton kertoo.

 

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut