Kummisedän ohjaaja teki erinomaisen trillerin vuonna 1974 – Merkittävässä sivuosassa nuori Harrison Ford

Vuoden 1974 klassikko on nyt saatavana uutena dvd- ja blu-ray-julkaisuna.

5.4.2022 15:33

Suuryrityksen johtaja (Robert Duvall) pyytää salakuunteluekspertti Harry Caulia (Gene Hackman) äänittämään miehen ja naisen välistä puistokeskustelua.

Caul on alansa eliittiä, mutta työ on aiheuttanut psyykkisiä traumoja. Aiempi toimeksianto johti kuolemantapauksiin, ja salakuuntelun kohteet saattavat olla tälläkin kertaa vaarassa.

Nyt dvd:nä ja blu-rayna ilmestynyt Keskustelu (The Conversation, 1974) oli Francis Ford Coppolan pitkään kehittelemä projekti, joka lopulta tehtiin kahden ensimmäisen Kummisedän välillä.

Vaikka suuri yleisö ei löytänyt elokuvaa, se voitti Kultaisen palmun Cannesissa, ja myös ohjaaja itse pitää sitä suuressa arvossa.

Keskustelu onkin loistava tutkielma vainoharhaisuudesta Alfred Hitchcockin Takaikkunan ja Michelangelo Antonionin Blow-Upin tapaan. 

Elokuva on tehty kylmän sodan ja Watergate-skandaalin aikaan 1970-luvun alussa, jolloin salakuuntelu ja vakoilu näytteli tiedotusvälineissä merkittävää osaa.

Tuohon aikaan Hollywoodissa tehtiin useita samaan lajityyppiin kuuluvia jännäreitä, kuten Ansa – Parallax View, Korppikotkan kolme päivää ja Puhelin.

Ilmapiiri on sen jälkeen muuttunut ja tekniikkakin kehittynyt, mutta itse elokuva ei tunnu lainkaan vanhentuneelta vaan edustaa Coppolaa luomiskautensa huipulla.

Pienessä mutta merkittävässä sivuroolissa nähdään nuori Harrison Ford, joka tekee yhden ensimmäisistä näyttäytymisistään valkokankaalla.

Toinen Star Wars -elokuvissa kunnostautunut nimi on äänisuunnittelija ja leikkaaja Walter Murch, jonka työllä on elokuvassa iso merkitys.

Valitettavasti tallenne ei sisällä lisämateriaalia. Olisi ollut mielenkiintoista katsoa taustakoosteita tai kuunnella Coppolan kommenttiraitaa, joka löytyy ainakin jenkki-blu-raylta.

Jussi Huhtala

Tähdet ★★★★

Lisää luettavaa