Kymmenen kiehtovaa näkökulmaa maailmaamme – Docpoint tärpit 2022

Suomalainen Docpoint on kansainvälisestikin arvostettu dokumenttielokuvien festivaali. Poimimme vuoden 2022 ohjelmistosta kymmenen ajankohtaista teemaa ja nostimme yhden elokuvan edustamaan sitä.

Jo toistamiseen Docpoint joudutaan järjestämään virtuaalisesti. Jos hyviä puolia haetaan, niin verkossa festivaalin elokuvat ovat 31. tammikuuta – 6. helmikuuta nähtävissä ilman matkustusta pääkaupunkiseudulle.

Lue alta Episodin kymmenen teemanostoa Docpointin ohjelmistosta! Otsikossa on ensin mainittu teema ja sen perässä siitä suositeltu elokuva.

Aktivismi – Kansanvalta

Moni nuori haluaa vaikuttaa maailmaan ja itseään huolettaviin asioihin. Mutta mikä on oikea tapa toimia ja onko oikeaa tapaa olemassakaan. Runotaiteilija Laura Eklund Nhaga hakee Mervi Enqvistin Kansanvalta-elokuvassa itselleen oikealta tuntuvia tapoja vaikuttaa ja pohtii aktivismin luonnetta. Voiko jo pelkkä olemassa olo olla poliittista?

Ilmastonmuutos – From the Wild Sea

Tanskalaisdokumentti on kuvattu Brittein saarten ja Alankomaiden rannikoilla, ja se kertoo merten ja merieläinten ahdingosta. From the Wild Sea kertoo myös ihmisistä, jotka yrittävät auttaa, mutta onko se liian vähän liian myöhään? Elokuva ei kuitenkaan saarnaa, koska sen ei tarvitse. Sen vaikuttavat kuvat jättävät katsojalle tilaa tehdä omia johtopäätöksiään.

Kansanmurhat – Sandarmohin suru

Jos ei tunne historiaa, se voi toistaa itseään. Ihminen kun voi tosiaan olla toiselle ihmiselle susi ja pystyy pahimmillaan tuhoamaan kokonaisia yhteisöjä. Kansanmurhat eivät silti ole vain kaukaisten kulttuurien asia, niitä on tapahtunut aivan naapurissamme – ja uhreiksi on joutunut tuhansia Suomen kansalaisiakin. Sandarmohin surussa joukko heidän suomalaisia kertoo rajan takaa työläisten paratiisia etsineistä, Stalinin vainon uhreiksi joutuneista sukulaisistaan.

Nyky-Venäjä – [email protected] This Job

Vuonna 2008 Venäjällä kuviteltiin alkavan uusi aika, kun Dmitri Medvedev nousi Vladimir Putinin seuraajaksi. Natasha Sindeeva perusti miehensä kanssa uuden, vaihtoehtoisen median, jonka tarkoitus oli kertoa totuuksia avautuvan maan kansalle. Ehkä nimestä voi päätellä jotain siitä, miten siinä kävi.

Matkoja Afrikkaan – Kultainen maa

Uutisissakin on jo kerrottu kotimaisesta Kultainen maa -elokuvasta, jossa Suomessa kasvanut Mustafe Hassan palaa synnyinmaahansa Somalimaahan selvittämään suvun maiden tilannetta, kun kiinalaiset ilmoittavat halukkuudestaan lunastaa ne. Helmikuussa teattereihin saapuvan, kotia ja identiteettiä pohtivan elokuvan voi nyt katsastaa etukäteen DocPointissa.

Muuttuva Kiina – Ascension

Kiina on noussut yhdeksi maailman johtavista poliittisista ja taloudellisista mahdeista, ellei monin mittapuin jopa aivan kärkeen. Mutta millaisia ovat ihmiset, jotka pyörittävät koko maailmalle tavaraa syytävää koneistoa, mistä he unelmoivat? Mainittakoon, että kiinalaisamerikkalaisen Jessica Kingdonin Ascension on Oscar-ehdokas dokumenttielokuvien kategoriassa.

Perhesuhteet ja sukupolvien väliset kuilut – Les Enfants Terribles

Kaksi sisarusta elää hyvin erilaisissa elämäntilanteissa, joissa heidän tulevaisuuttaan määrittävät konservatiivisen ympäristön asettamat odotukset sekä ikään ja sukupuoleen liittyvät kaksoisstandardit. Nuorena maailmalle lähtenyt Ahmet Necdet Cupur palasi kotiinsa Turkin syrjäseudulle ja tallensi perheejäsentensä elämää muutaman vuoden ajan.

Surutyö – Surunkesyttäjät

Kuinka voi selvitä tunteesta, joka tuntuu pysäyttävän koko elämän? Voiko surusta edes päästä yli? Tarvitseeko päästä? Mina Laamon Surunkesyttäjissä joukko suomalaisia kertoo kohtaamistaan erilaisista surun aiheista ja siitä miten ovat oppineet elämään sen kanssa. Liikuttavien kertomusten sidoksena on runollista kuvamateriaalia, joka avaa katsojalle mielenkiintoisia assosiaation mahdollisuuksia.

Uskontojen ääri-ilmiöt – Sabaya

Hogir Hirori on itse kuvannut dokumenttista joskus salaa burkhansa suojista keskellä Isisin Al-Holin leirillä. Hän tallentaa tarinoita naisista, jotka auttavat Isisin seksiorjiksi kaappaamia jesidinaisia. Surkean kohtalon kruunuksi jopa heidän perheensä saattavat kääntää selkänsä kovia kokeneille naisille. Toisista välittävien rohkeus keskellä vaaroja ja vainoja tekee vaikutuksen.

Talouden veijaritarinoita – Trust Me

Totuus on tosiaan tarua ihmeellisempää! Varoituksen sana: ei kannata tutkia kovin tarkkaan Trust Me -elokuvan sisältöä ja sen käsittelemän Waleed Ahmedin taustoja etukäteen. Mitä vähemmän niistä tietää, sitä uskomattomammilta erinomaiset ihmissuhdetaidot hallitsevan persoonallisuuden tarinan käänteet tuntuvat.

Edellä mainitut eivät välttämättä ole Docpointin omia teemajaotteluja, eivätkä ne ole ainoat festivaalilla käsitellyt aihepiirit. Usein elokuva solahtaisi ongelmitta johonkin muuhunkin teemaan.

Docpointin ohjelmistosta ja lipunmyynnistä löytyy lisää tietoa osoitteesta docpointfestival.fi.