La La Land on lumoava matka unelmiin

30.11.2016 13:30

Mia (Emma Stone) on elokuvanäyttelijän urasta haaveileva nuori nainen. Sebastian (Ryan Gosling) on ravintolapianisti, joka unelmoi omasta jazzklubista. Nämä kaksi sielua kohtaavat värikylläisen Los Angelesin sykkeessä, ja maaginen rakkaustarina alkaa.

Nyt kaikki varmaan ajattelevat, että tämä on taas niin perus-perus-romantiikkaleffa ja vielä musikaali. Mitä yli-imelää tavaraa kriitikot taas ovat ylistäneet! Vaikka La La Land on romanttinen ja hempeäkin elokuva, se on vain yksinkertaisesti lumoava.

La La Land on aikakone menneeseen ja Hollywoodin glamouriin. Se muistuttaa musikaalisuudeltaan Laulavia sadepisaroita, on yhtä unenomainen kuin Mulholland Drive ja se on silti täynnä modernia raikkautta. La La Land on myös visuaaliselta puoleltaan todella kaunis elokuva. Väreillä leikitään, tunnelmoidaan, ja kaikki näyttää haavemaailmalta. Toisaalta elokuvassa on myös realistinen ja vakava puolensa.

Musiikkinumeropuoleltaan elokuva on upea valopilkku, jossa koreografialle täytyy antaa iso hatunnosto. Elokuvan energisyyttä ja kekseliäisyyttä on hauska katsella, ja se saa itsellekin halun nousta penkistä tanssimaan. Vastapainoksi siinä on myös huomattavasti rauhallisempia laulunumeroita, joilla on oma paikkansa etenkin loppupuolella. Lisäksi elokuva tuntuu olevan myös pieni hätähuuto jazzin säilyttämiseen kulttuuriperinteessä. Emmehän anna jazzin kuolla?

Emma Stone ja Ryan Gosling ovat loistavia näyttelijöitä. Sen lisäksi he ovat fantastisia laulajia. Goslingin melko matala ääni sisältää paljon kokemusta, lämpöä ja tunnetta. Stone sen sijaan laulaa kuin punatukkainen enkeli. He ovat niin eläviä ja samastuttavia persoonia kenties uransa parhaimmissa roolisuorituksissaan. Goslingin ja Stonen kemiat ovat myös jostain toisesta maailmasta. He sopivat täydellisesti romanttisen elokuvan pariksi. Mia ja Sebastian ovat unelmoivia persoonia, joilla molemmilla on vastoinkäymisiä matkansa varrella, ja katsoja todella toivoo heidän pääsevän siihen pisteeseen mihin he haikailevat.

Laulaja John Legend osoittaa olevansa myös tarpeen tullen osaava kaveri esittämään Sebastianin bänditoveria. Whiplashistä tuttu J.K. Simmons esiintyy hyvin pienessä mutta muistettavassa roolissa äreänä ravintolan omistajana. Hänelle olisi suonut hieman lisää ruutuaikaa, sillä hahmo on niin mielenkiintoinen.

Elokuvan lavastus ja etenkin puvustus ansaitsevat myös Oscarin arvoisen kunniamaininan. Näiden osa-alueiden taitajat ovat tehneet todella upeaa ja näyttävää työtä. On ihme jos ei pystiä tule. Kuvauskin on mielettömän hienoa jälkeä heti alkukohtauksesta lähtien tähtitaivaineen kaikkineen.

Ohjaaja Damien Chazelle (Whiplash) todistaa olevansa mieletön nero ja visionääri kaikista elokuvan ulkoisista ja sisällöllisistä seikoista katsoen. Jonkun toisen käsissä tämä olisi ollut siirappista mössöä, mutta hän muuttaa elokuvan elämää suuremmaksi seikkailuksi, josta ei tahdo päästää irti. Jos elokuvaa katselisi sivusilmällä, se voisi olla tylsää rallattelua, mutta kun siihen keskittyy, se imaisee omaan taianomaiseen maailmaansa. La La Land on lumoava matka unelmiin, jossa todellisuuden ja haaveilun raja on hyvin häilyvä. Tämä on elokuva joka saa varmasti hymyilemään onnesta.

Ville Salonen

★★★★★

La La Land. Ohjaus Damien Chazelle. Pääosissa Ryan Gosling, Emma Stone, John Legend, J.K. Simmons. Ensi-ilta 13.1.2017.

Kirjoittaja on Episodin TET-harjoittelija.

Lisää luettavaa