Lähes täydellinen sarjakuvafilmatisointi ehdolla Orionin ohjelmistoon

15.10.2015 08:39

Episodi ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti ovat yhteistyössä suunnitelleet Orion-teatteriin sarjakuva-aiheisten elokuvien sarjan vuoden 2016 keväällä. Yleisö päättää yhden esitettävistä elokuvista viiden ehdokkaan joukosta äänestyksellä, joka päättyy 23. lokakuuta. Yksi ehdokkaista on Matthew Vaughnin Kick-Ass vuodelta 2010.

Elokuva on monen mielenkiintoisen tarinan alku. Se oli tuottajana paremmin tunnetun mutta myös Layer Cake – diilerin käsikirja -elokuvan ohjanneen Vaughnin ensimmäinen sarjakuvafilmatisointi. Sen jälkeen hän on tehnyt niitä parikin kappaletta: X-Men: First Class ja Kingsman: Salainen palvelu.

Kick-Ass Hit-GirlLähinnä tv-tuotannoissa näytellyt Aaron Taylor-Johnson oli jo saanut huomiota John Lennonina Nowhere Boyssa, mutta Kick-Assin Dave, sympaattinen sekoitus kömpelöä teini-ikäistä tissimiestä ja itseensä uskovaa supersankaria nosti hänet eturivin näyttelijäksi. Samoin kävi rivosuista ja kuolettavaa Hit-Girliä näytelleelle 13-vuotiaalle Chloë Grace Moretzille.

Ennen kaikkea ultraväkivaltainen mutta viihdyttävä tarina supersankariksi ryhtyvästä pojasta on lähellä täydellistä sarjakuvaelokuvaa.

Kick-Ass Evan Peters Clark Duke Aaron Taylor-JohnsonElokuvan lähtökohta on kutkuttava: sarjakuvia luetaan miljoonittain, mutta miksi kukaan ei ole tullut ajatelleeksi itse ryhtyä supersankariksi? Kysymys vaivaa Davea, jonka nörttiystävät (hauska anekdootti: Toddia näytelleestä Evan Petersista tuli X-Men-elokuvien Quicksilver, ja Taylor-Johnson näytteli hahmoa Avenger: Age of Ultronissa) ovat realistisempia: radioaktiivisuus ei oikeasti anna supervoimia ja taistelussa pahaa vastaan ilman voimia saisi todellisessa elämässä nopeasti surmansa. Dave ei kuitenkaan luovu ajatuksesta, vaan hankkii asun – ja on heti saada surmansa.

Siitä tarina kuitenkin vasta alkaa. Tietämättään Dave/Kick-Ass vaikuttaa usean ihmisen elämään. Isän ja tyttären muodostama kosto-duo, heidän kohteenaan oleva mafiapomo ja tämän poika näkevät kukin Kick-Assin merkityksen omalla tavallaan. Dave tulee vedetyksi mukaan peliin, jonka panokset kasvavat kasvamistaan muuttuen yhä verisemmiksi.

Mark Millarin sarjakuvissa supervoimat yhdistyvät usein fasistiseen oman tahdon ja oikeuskäsityksen asettamiseen muiden yli. Myös Kick-Assista löytyy vigilante-henkeä, mutta sillä on sydän. Daven käsitys oikeasta on toimintasarjojen sävyttämä, mutta hän ei toimi itsekkäästi vaan naiivin innostuksen vallassa. Häntä voi pitää typeryksenä, mutta hänestä ei voi olla pitämättä.

Kick-Ass Big Daddy Hit-GirlElokuva käsittelee täydellisen absurdia aihetta yhtä aikaa haudanvakavasti ja kieli poskessa. Hyväntahtoisuus ja pahuus iskevät vastakkain tavalla, joka pitää katsojan varpaillaan. Vaughn pitää elementit täydellisesti hallinnassaan. Sen sijaan, että hän veisi katsojan sarjakuvamaailmaan, hän tuo supersankaritarinoiden lainalaisuuksia meidän maailmaamme ja saa ne toimimaan uskottavasti.

Plussaa elokuva saa vielä rempseästä soundtrackistaan.

Minkä elokuvan haluat nähdä valkokankaalla Episodin ja KAVIn Sarjakuvaleffa-sarjassa? Äänestä suosikkiasi täällä.

(EPISODI/Jouni Vikman)

Lisää luettavaa