Lapset seksuaalisessa valossa esittävä Netflix-leffa raivostuttaa monia ihmisiä – nyt tuli oikeusjuttu!

Suoratoistopalvelu on puolustuskannalla.

Kerroimme jo aiemmin, että Sundancen elokuvajuhlilla palkittu Netflixin elokuva Söpöläiset (Cuties) on herättänyt närää Yhdysvaltalaisten poliitikkojen keskuudessa. Nyt asiat ovat edenneet niin pitkälle, että pienen Tylerin piirikunnan valamiehistö Teksasissa on asettanut Netflixin syytteeseen.

Elokuva kertoo 11-vuotiaasta tytöstä, joka kiinnostuu tanssimisesta. Hän pääseekin mukaan tanssiryhmään, ja liikkeet opetellaan sosiaalisesta mediasta ja tyttöjen idolisoimilta julkkiksilta. Osa katsojista on suuttunut elokuvasta ja väittänyt sen seksualisoivan nuoria tyttöjä. Netflix on itse kertonut tukevansa elokuvaa ja väittänyt teoksen olevan vastalause nuorten tyttöjen seksualisoimiselle.

Syytteessä väitetään elokuvan tuovan kuvan ”ennenaikaisesta kiinnostuksesta seksiin” eikä materiaalissa ole ”mitään vakavasti otettavaa kirjallista, taiteellista, poliittista tai tieteellistä arvoa”.  Söpöläisissä väitetään niin ikään olevan irstasta visuaalista materiaalia lapsista.

Söpöläisten vastaisen kampanjan veturina toiminut republikaanisenaattori Ted Cruz viittasi aiemmin julkisuudessa kohtaukseen, jossa näytetään alaikäisen paljas rintakehä.

– Kehotan oikeusministeriötä tutkimaan tämän elokuvan tuotantoa ja levitystä selvittääkseen ovatko Netflix, sen johtohenkilöt tai kuvaamisen ja tuotantoon osallistuneet henkilöt rikkoneet mitään liittovaltion lapsipornon tuottamiseen ja levittämiseen liittyviä lakeja, Cruz kirjoitti oikeusministeri William Barrille osoitetussa kirjeessään viime kuussa.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Maïmouna Doucouré kertoi saaneensa idean elokuvaan nähdessään juhlissa 11-vuotiaiden tyttöjen tanssivan ”kuin videolla”, viitateen sosiaalisessa mediassa nähtäviin videoihin. Hän kertoi elokuvan olevan hyvin feministinen ja heijastavan nykyistä yhteiskuntaa.

Doucouré huomautti, että heijastusta voi olla joskus vaikeaa katsoa. Elokuvaa varten hän haastatteli satoja esiteini-iässä olevia henkilöitä, jotka kertoivat tuntemuksistaan sosiaalisen median aikakaudella.

– Hän uskoo löytävänsä vapauden tanssijaryhmästä ja heidän hyperseksuaalisuudestaan. Mutta onko se todellista vapautta? Varsinkin kun olet lapsi? Ei tietenkään. Amy ymmärtää lopussa, että voi hallita omaa polkuaan, Doucouré sanoi.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut