Suomalaiskuvaajan upeat Tähtien sota -valokuvat leviävät maailmalla

Suomalaisen kuvittajan ottamia valokuvia on esitelty monissa kansainvälisissä verkkojulkaisuissa. Pääosassa ovat Tähtien sota -aiheiset lelut.

Teksti: Joonas Alanne
Kuvat: Vesa Lehtimäki

Kaikki alkoi, kun helsinkiläinen kuvittaja Vesa Lehtimäki alkoi ottaa valokuvia lastensa leluista, jotta niistä jäisi jokin muisto. Hän asetti leluja pöydälle ja nappasi niistä valokuvan rutiininomaisesti sen kummempia tilanteita lavastamatta.

Kaikki muuttui, kun hän törmäsi poikansa Tähtien sota -leluihin.

– Jokin naksahti, Lehtimäki myöntää.

– Aloin miettiä, että tämän voisi viedä paljon pidemmälle.

Lehtimäki tutustui Tähtien sotaan jo 1970-luvulla, kun se saapui ensimmäistä kertaa täkäläisiin elokuvateattereihin. Lehtimäki fanitti scifiä ja hänen omien sanojensa mukaan Tähtien sota ”räjäytti pankin”.

– Silloin oli kaikki Avaruusasema Alfat ja Star Trekit, jotka olivat kovia juttuja. Myös Avaruusseikkailu: 2001 70-millin kopiona oli todella tajunnanräjäyttävä kokemus.

Koska internetiä ei ollut, innostusta piti ruokkia ulkomailta tilatuilla lehdillä. Aikaa myöten innostus haihtui, mutta syttyi uudelleen hänen löydettyään pienet Star Wars -ukkelit lastensa lelujen joukosta.

Lehtimäki alkoi kuvata Legoja ja laittaa niiden kuvia verkkoon. Ensimmäiset kuvat ilmestyivät verkkoon vuonna 2009, jonka jälkeen niiden suosio on osoittautunut kestäväksi. Lehtimäestä on tehty juttuja niin suomalaisiin kuin ulkomaalaisiin lehtiin ja verkkojulkaisuihin. Aina, kun hän luulee valokuviensa olevan jo vanha juttu, joku löytää ne uudelleen, ja niistä tulee taas uutisaihe.

Legot lumessa -ajatus on syntyi vuonna 2009, koska Lehtimäki ei halunnut kopioida ketään. Hän löysi verkosta vain satunnaisia valokuvia, joissa oli hyödynnetty lunta pienoismallimittakaavassa. Hän ei kuitenkaan nähnyt yhtään kuvaa, jossa olisi ollut lumisadetta.

Lehtimäki 2

– Meillä oli jo valmiiksi Imperiumin Vastaisku -elokuvan jääplaneetta Hothille sijoittuvia Tähtien Sota -Legoja, ja halusin kokeilla, josko saisin viriteltyä niiden kanssa lumimyräkän.

Idea oli syntynyt. Lego-ukkelit pääsivät osaksi pyryyn lavastettuja taistelukohtauksia.

Lumena Lehtimäki käyttää leivinjauhetta. Hän on kokeillut myös muita materiaaleja, kuten koivunsiemeniä, jotka näyttävät lelujen rinnalla pieniltä vaahteranlehdiltä. Palautetta alkoi tulla ja suosio kasvoi.

Aikaa myöten Lehtimäen  kuvien aiheetkin ovat muuttuneet monipuolisemmiksi. Kuvista löytyy action-figuureja ja pienoismalleja, aiheina vilahtavat Tähtien sodan lisäksi nykyään myös Indiana Jones ja hobitit, joista hän on ottanut Legolle kuvia tilaustyönä.

Lastensa leluihin Lehtimäki on tehnyt tietyn rajanvedon, sillä hän ei halunnut omia lasten leikkejä itselleen.

– Periaatteessa olen pitänyt sen linjan, etten varaa näitä itselleni, vaan ne pyörivät missä pitääkin – lasten leikeissä. Ne ovat lasten leluja, jotka minä vain lainaan kuvauksiin. Tosin siellä on pari sellaista Lego-juttua, jotka olen joutunut laittamaan sivuun, koska niitä on ihan sairaan vaikea koota uudelleen, hän naurahtaa.

 

Lehtimäki löytyy Twitteristä nimellä @TheAvanaut. Hänen valokuviinsa voi tutustua Flickris.

Aiheeseen liittyvät jutut