Les Misérables oli haaste megatähdille

Yleensä musikaalinäyttelijät laulavat osuutensa studiossa etukäteen. Kuvauksissa he sitten heiluttelevat huuliaan taustalla soitetun ääniraidan mukana. Kuninkaan puhe -elokuvallaan Oscar-palkintoja kerännyt Tom Hooper halusi kuitenkin näyttelijöiden laulavan kuvauksissa. Säestyksenä heillä oli pianisti, ja musikaalin massiiviset orkestraatiot lisättiin näyttelijöiden live-esityksiin myöhemmin studiossa.

Hugh Jackman on kokenut teatterimusikaalien esiintyjä, ja Russell Crowella on oma bändi. Myös Anne Hathaway, Amanda Seyfried ja Eddie Redmayne ovat saaneet koulutuksen lavanäyttelemiseen, mikä sisältää äänen käytön opiskelua. Hathaway ja Seyfried ovatkin laulaneet jo elokuvissaan Lumottu Ella (2004) ja Mamma Mia! (2008). Les Misérables ei siis sinänsä ollut kenellekään heistä kovin iso askel, mutta jokaisessa keskustelussakin laulamista sisältävän näyttämömusikaalin teko elokuvan keinoin moninkertaisti haasteellisuuden. Yksi kohtaus kun rakentuu useasta otosta.

Jackmanin, Crowen ja Hathawayn kaliiberin näyttelijät joutuvat harvemmin ponnistelemaan rooleja saadakseen. Kuvaustavan vuoksi Hooper sekä musiikkiohjauksesta vastannut Stephen Brooker vaativat jokaiselta pääosien näyttelijältä tunteja kestäneet koekuvaukset. Sen lisäksi, että näyttelijöiden oli yksilöinä pystyttävä rankkaan laulu-urakkaan, heidän ääniensä oli myös sovittava yhteen.

Anne Hathawaylla oli henkilökohtainen intohimo Fantinen roolia kohtaan, sillä hänen äitinsä oli esittänyt roolia musikaalin Amerikan kiertueella vuosia aikaisemmin. Saatuaan kuulla elokuvan koe-esiintymisistä hän ryhtyi kampanjoimaan päästäkseen mukaan, vaikka aluksi häntä pidettiin liian vanhana Cosetteksi ja liian nuorena Fantineksi.

– Äitini ansiosta tunsin Fantinen osan hyvin, ja Tomin tavatessani lauloin hänelle kolme tuntia hyvin intensiivisessä istunnossa. Sitten sain odottaa kuukauden, kunnes he kertoivat minun saaneen roolin, Hathaway kertoo.

Hänen mieltään huojensi se, että kaikki olivat samassa tilanteessa.

– Kokemustasomme oli erilainen, mutta tässä projektissa olimme kaikki samassa lähtöruudussa. Oli hienoa, että olimme kaikki yhtä haavoittuvaisia ja pystyimme tukemaan toisiamme. Ja kyllä, pelkäsin ettei ääneni kestäisi. Mutta kaikissa kuvauksissa on omat huolenaiheensa.

(Universal Pictures–Episodi/JV)

 Lue lisää Les Misérables -elokuvasta uudesta Episodista 2/2013!