Liberacen roolihahmo ei ole mikään pelle

22.8.2013 10:16

68-vuotias Michael Douglas muistaa hyvin, kuinka Steven Soderbergh otti puheeksi aiheen, josta 13 vuotta myöhemmin kehkeytyisi My Life with Liberace.

– Yllättäen Steven sanoi: “Oletko koskaan ajatellut näytellä Liberacea?”, tähti kertoo. – Ajattelin, että hän pelleilee kustannuksellani.

Douglas kuitenkin reagoi tavalla, joka vain lisäsi Soderberghin intoa.

– En tiedä, miksi ajatus juolahti mieleeni juuri silloin, mutta Michael polkaisi siltä seisomalta pystyyn aivan täydellisen Liberace-imitaation, ohjaaja muistelee.

Iskevän esityksen innostamana Soderbergh alkoi etsiskellä sopivaa tarinaa. Hän ei keksinyt hyvää näkökulmaa mutta tiesi, ettei halunnut tehdä perinteistä elämäkertaa. Hänen käsikirjoittajatuttunsa suositteli Scott Thorsonin kirjaa Behind the Candelabra (”kynttelikön takana”). Soderberghin ihastui jo kirjan nimeen, ja luettuaan teoksen hän tiesi löytäneensä vastauksen ongelmaansa: keskittyminen selkeään ajanjaksoon kohteen elämässä.

Soderbergh otti yhteyttä tuottaja Jerry Weintraubiin, joka innostui välittömästi paristakin syystä.

– Ensinnäkin tunsin Liberacen, joka oli ainutlaatuinen persoona paljon edellä omaa aikaansa. Toisekseen olen heti kiinnostunut, kun Steven innostuu jostain, sillä hän on suosikkiohjaajani, tuottajalegenda kertoo.

Weintraub on tuottamisen ohella näytellyt pikkurooleja muutamissa elokuvissa, joista peräti neljässä – Soderberghin Ocean’s-elokuvat sekä Salaisen agentin tunnustukset – on näytellyt myös Matt Damon. Tämä houkuteltiin esittämään Thorsonia. Paketti alkoi olla kasassa, kun The Fisher King -käsikirjoituksestaan Oscar-ehdokkuuden saanut Richard LaGravenese pestattiin kirjoittamaan elokuva.

Liberace – Wladziu Valentino Liberace – oli 1950-luvulta 1970-luvulle maailman korkeapalkkaisin esiintyjä ja koko 1900-luvun suurimpia viihdyttäjiä.

Vaikka Liberace rakasti ylilyöntejä ja häneen yhdistetään sellaisia komediallisia termejä kuin camp ja kitsch, Soderberghille oli tärkeää, ettei hahmosta tehty pelleä.

– Hän oli oikeasti lahjakas muusikko, todellinen show-ihminen. Se on harvinainen kyky, ja oli oleellista, että yleisö ymmärtäisi sen ja ottaisi hänet vakavasti, ohjaaja sanoo.

Soderberghiä kiehtoi tarinassa kuinka Liberacen ja Thorsonin keskustelut olivat kuin minkä tahansa pariskunnan keskusteluja. Erikoisia niistä teki ympäristö, jossa ne käytiin. Hän halusi käsitellä suhdetta tosissaan, sillä hän oli Liberacen elämää tutkittuaan tullut siihen lopputulokseen, että kyseessä oli aito ihmissuhde, pisin johon Liberace oli koskaan sitoutunut.

– Näin vaivaa, ettei hahmoista tai heidän suhteestaan tulisi karikatyyria.

Teksti: Jouni Vikman
Haastattelut: HBO Films

Lue lisää My Life with Liberace -elokuvasta uudesta Episodista 8/2013. Ilmestyy perjantaina 23.8.2013.

Lisää luettavaa