Loppuvuoden top 5 kirjoihin perustuvaa elokuvaa – Nämä on hyvä lukea elokuvan katsomisen lisäksi

Loppuvuosi on täynnä kirjoihin perustuvia elokuvia, joista odotetuimpana Se: Toinen luku.

29.8.2019 09:00

Loppuvuodesta ensi-iltansa saa jälleen iso liuta kirjoihin perustuvia elokuvia, kuten elokuun alussa ensi-iltansa saanut Scary Stories to Tell in the Dark ja pian saapuva Se: Toinen luku. Keräsimme näiden oheen viisi kiinnostavaa kirjaa, joihin perustuvia elokuvia odotellaan mielenkiinnolla.

5. Cats

T.S. Eliot: Kissojen kielen kompasanakirja (Old Possum’s Book of Practical Cats, 1939)

Cats-musikaali, johon elokuvakin pohjaa, perustuu runokokoelmaan, jonka on kirjoittanut yksi 1900-luvun merkittävimpiä englanninkielisiä kirjailijoita. Jokaisen kissaihmisen teoksessa kissat ovat suloisen ja vienosti kehräävän sijaan itsepäisiä, oman arvonsa tuntevia ja ovelia. Humoristiset, nautiskelijakissoista kertovat runot ovat vastikään taipuneet suomeksikin. Trailerinsa perusteella ristiriitaisen vastaanoton saanut Cats-elokuva tulee Yhdysvaltojen ensi-iltaan joulun tienoilla. Suomen ensi-illaksi on varmistunut 3.1.2020.

4. Pikku naisia

Louisa May Alcott: Pikku naisia (Little Women, 1868–1869)
Tämä sukupolvien rakastama klassikko saa jälleen uuden filmatisoinnin, joka tulee ensi-iltaan joulukuussa. Alcottin romaani kertoo neljästä Marchin perheen tyttärestä, joiden aikuiseksi varttumista kuvataan isän ollessa sodassa ja äidin huolehtiessa köyhästä perheestään. Greta Gerwigin ohjaamaa elokuvaa tulee tähdittämään iso liuta nuoria huippunäyttelijöitä, kuten Emma Watson, Florence Pugh, Saoirse Ronan ja Timothée Chalamet.

3. Motherless Brooklyn

Jonathan Lethem: Orpojen Brooklyn (Motherless Brooklyn, 1999)
Edward Nortonin ohjaama ja tähdittämä draamaelokuva perustuu Lethemin samannimiseen romaaniin. Orpojen Brooklynin kertojana toimii Touretten oireyhtymää sairastava Lionel Essrog, minkä myötä romaanin kielenkäyttö on epätavallista ja persoonallista. Lionel tekee hämärähommia isähahmolleen, joka puukotetaan ja Lionel alkaa etsiä syyllistä. Elokuva tulee ensi-iltaan marraskuun tienoilla.

2. The Goldfinch

Donna Tartt: Tikli (The Goldfinch, 2013)
Donna Tarttin palkittu bestseller kertoo 13-vuotiaasta Theosta, joka selviää taidemuseon räjähdyksestä, mutta menettää äitinsä. Räjähdyksen kaaoksessa Theo ottaa museosta mukaansa pienikokoisen Tikli-mestarimaalauksen, jonka kanssa hän alkaa etsiä kotia ja palaapa hulttioisäkin kuvioihin. The Goldfinch saa Yhdysvaltojen ensi-iltansa syyskuussa, mutta Suomen ensi-ilta ei ole varmistunut. Elokuvaa tähdittävät Nicole Kidman ja muun muassa Baby Driverista tuttu Ansel Elgort, joka ihmettelee ylimmässä kuvassa.

1. Where’d You Go, Bernadette

Maria Semples: Missä olet, Bernadette (Where’d You Go, Bernadette, 2013)

Romaani kertoo omalaatuisesta, ihmisiä karttavasta Bernadette Foxista, joka katoaa yllättäen. 15-vuotias tytär Bee alkaa selvittää, minne äiti katosi ja miksi. Erilaisten tiedon palasten kautta hän kokoaa äitinsä omituisen tarinan ja selvittää mitä äidille tapahtui. Bestseller-romaanissa on mukana niin psykologista romaania, salapoliisikertomusta, huumoria kuin draamaakin. Cate Blanchettin tähdittämä filmatisointi tulee Suomen ensi-iltaan 20.9.

Lisää luettavaa