Loud Silents -festivaali tarjoaa kattauksen erotiikkaa, melodraamaa ja palkittuja artisteja

Festivaali järjestetään nyt toista kertaa Helsingissä.

14.12.2021 09:42

Elokuva ja konsertti yhdistyvät Loud Silents Festivaleilla Helsingin Kino Reginassa 17.–19.12. Ohjelmistossa nähdään muun muassa kaikkien aikojen paras brasilialainen elokuva, varhaisia musiikkivideoita, tšekkiläinen teemakokonaisuus ja 2010-luvun kotimainen kulttihitti.

Kinokonserttien musiikista vastaavat muun muassa vastikään valtion taidepalkinnon voittanut Lau Nau, Jazz-Emma-voittaja Superposition ja Mäntän kuvataideviikoilla esillä ollut Noah Kin ovat tehneet säestykset festivaalille tilaustyönä.

Festivaalin avaava Erotikon (1929) on erotiikkaelokuvan ensimmäisen auteurin, tšekkiläisen Gustav Machatýn aistillinen melodraama. Elokuvan symbolinen kuvakerronta innoitti esimerkiksi Teuvo Tuliota. Elokuvan säestää Emma-ehdokkaana ollut tuottaja, multi-instrumentalisti ja Kino Reginan hovipianisti Matias Tyni esitystä varten kokoamansa huipputrion kanssa.

Avajaisnäytöksen lisäksi tšekkiläistä elokuvaa festivaaleilla edustavat ohjaaja Karel Antonin kaksi melodraamaa. 100 vuotta sitten valmistunut Cikani (1921) seuraa gondolieerin seikkailuja Venetsian petollisilla vesillä ja Böömin jylhäisissä maisemissa. Säestyksestä vastaa Klezmer-musiikin lähettiläät Vallila Klezmorim. Julisteesta tuttu Tonka Šibenice (1930) on ensimmäinen tšekkiläinen äänielokuva. Tonkan säestävä Seitsemäs taivas on palkitun säveltäjä-muusikko Lau Naun luotsaama kokoonpano.

Traagisesti ennen The Son of the Sheik (1926) -elokuvansa ensi-iltaa kuollut Rudolph Valentino oli elokuvahistorian ensimmäinen seksisymboli. Vauhdikas seikkailufantasia on yksi elokuvahistorian ensimmäisistä ja parhaista jatko-osista. Itämaisia soundeja musiikissaan viljelevä Ilkka Arola Tagine Trio johdattelee katsojat asianmukaiseen tunnelmaan.

Maailman parhaaksi brasilialaiseksi elokuvaksi äänestetty Limite (1930) on myös kirjailijana ja runoilijana tunnetun Mário Peixoton ainoaksi jäänyt ohjaustyö. Kulttielokuvan ihailijoihin lukeutuvat mm. Orson Welles ja Martin Scorsese. Säestyksestä vastaa monialainen multi-instrumentalisti Joakim Berghäll.

Kollaasielokuvan tuntematon mestariteos Lyrical Nitrate (1991) on osittain säilyneiden mykkäelokuvien nitraattifilmikatkelmien pohjalta luotu runollinen kokonaisuus. Näytöksen säestää kansainvälistä nostettakin saanut ja tämän vuoden Mäntän kuvataideviikoilla nähty taiteilija-säveltäjä, kotimaisen kokeellisen konemusiikkiskenen huippunimi, Exploited Body -aliaksellaan nykyään tunnettu Noah Kin.

Musiikin ja elokuvan yhteyksiä tutkaillaan varhaisilla musiikkivideoilla Mary Ellen Buten abstraktien lyhytelokuvien parissa. Visuaalisen musiikin pioneerina tunnetun naisohjaajan värikkäät ja elegantit kuvat heräävät henkiin tuoreen Jazz-Emma -voittajan Superpositionin säestyksessä.

Festivaalin päätösnäytöksessä nähdään muusikkojen Jori Hulkkosen ja Jimi Tenorin säestämä ja ohjaama yhteisspektaakkeli Nuntius (2014). David Lynchin ja Spede Pasasen hengessä toteutettu harvinainen elämys on mahdollista kokea vain livenä, koska Hulkkonen ja Tenor ovat kieltäytyneet äänittämästä elokuvalle soundtrackia.

Loud Silents Festival on vuosittain järjestettävä livesäestetyn elokuvan festivaali. Eri tyylilajien huippuartistit säveltävät elokuviin uuden ääniraidan ja vetävät keikan kilpaa elokuvaprojektorin kanssa.

Tampereella vuosina 2013–2019 järjestetty festivaali nähdään nyt toista kertaa Helsingissä. Festivaalin järjestävät yhteistyössä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) ja Loud Silents ry, jonka tunnetuin työ on Jussi-ehdokkuuden saanut Juho Kuosmasen Salaviinanpolttajat (2017).

IX Loud Silents Festival järjestetään 17.–19.12.2021 Helsingissä, Kino Reginassa (Töölönlahdenkatu 4).

Lisätietoja ja lippuja festivaalin kotisivuilta.

Lisää luettavaa