”Maa on myynnissä, vähiten tarjoavalle” – Aki Kaurismäki luopuu akateemikon arvonimestä protestina hallituksen politiikalle

Elokuvaohjaaja Aki Kaurimäki luopuu taiteen akateemikon arvonimestä.

14.2.2019 16:12

Maailmalla menestynyt elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki sai taiteen akateemikon arvonimen vuonna 2008.

Tasavallan presidentti myöntää arvonimen ansioituneelle taiteentekijälle. Nyt Kaurismäki kuitenkin haluaa luopua saamastaan harvinaisesta kunnianosoituksesta.

Kaurimäki on lähettänyt tiedotteen, jonka mukaan päätös on syntynyt protestina hallituksen harjoittamaa metsä- ja kaivospolitiikkaa vastaan.

”Hallitus on kymmenien asiantuntijoiden varoituksista huolimatta nostanut Suomen vuotuiset metsähakkuut kestämättömälle tasolle, joka toteutuessaan pienentää metsien hiilinielut kuudesosaan nykyisestä”, Kaurismäki kirjoittaa presidentti Sauli Niinistölle osoitetussa kirjeessään.

Hallituksen kaivospolitiikkaa Kaurismäki kritisoi sanoilla ”Maa on myynnissä, vähiten tarjoavalle.”

Kaurismäki on ennenkin tehnyt näyttäviä protesteja. Kaurismäen ohjaustyö Mies vailla menneisyyttä oli ehdolla parhaan vieraskielisen Oscarin kategoriassa, mutta Kaurismäki jätti menemättä gaalaan, koska hän vastusti Yhdysvaltain ja presidentti George W. Bushin harjoittamaa politiikkaa.

Vuonna 2006 Kaurismäki ei antanut Laitakaupungin valot -elokuvaa lainkaan Oscar-kisaan mukaan. Saman tempun hän teki vuoden 2017 elokuvalla Toivon tuolla puolen.

Sen sijaan vuoden 2011 elokuva Le Havre pääsi Suomen Oscar-edustajaksi, kun Yhdysvaltain presidenttinä oli Barack Obama. Le Havre ei kuitenkaan saanut Oscar-ehdokkuutta.

Lähteet: Yle, HS

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia