Maailma on vaarassa, mutta onneksi on Samuel L. Jackson!

Maailma on vaarassa. Viimeinen mahdollisuutemme on koota yhteen joukko supersankareita, jotka eivät yhteistyöhön ole juuri tottuneet. Kuusi supervoimaista tai muuten erikoiskykyjä hallitsevaa yksilöä vaatii yhdistävän tekijän pystyäkseen yhteispeliin. The Avengersissa liima on legendaarisen Samuel L. Jacksonin esittämä Nick Fury.

Sarjakuvakustantamo Marvel lisensoi aikaisemmin hahmojensa elokuvaoikeuksia muille yrityksille. Samalla Marvel kuitenkin menetti päätösvaltaa hahmoista ja tietysti osuutta niiden menestyksestä. Sarjakuvien puolella oli jo olemassa Marvel-universumi, jonka sisällä eri lehtien sankarit pystyivät vierailemaan toistensa seikkailuissa ja jossa yhden sarjan tapahtumat vaikuttivat muihin. Marvel julisti ryhtyvänsä itse tuottamaan elokuvia ja käynnistävänsä Marvel Cinematic Universe -jatkumon, jonka alla on ennen The Avengersia julkaistu viisi supersankariseikkailua.

Sarjan aloittivat vuonna 2008 Iron Man ja The Incredible Hulk. Vuonna 2010 oli vuorossa Iron Man 2, ja viisikon täydensivät vuonna 2011 Thor ja Captain America: The First Avenger. Hulkia lukuunottamatta kaikissa vieraili pienessä roolissa salaisen ”kansallisen strategisen puolustusjärjestön” S.H.I.E.L.D:n johtaja Nick Fury, jonka tavoitteena oli koota supersankareista erikoisjoukko Yhdysvaltojen eli maailman puolustukseksi.

1960-luvun alkupuolella sarjakuvadebyyttinsä tehnyt Fury oli valkoinen ammattisotilas. 2000-luvulla Marvel käynnisti vaihtoehtoisen Ultimate Marvel -universumin, jonka alla monen suositun hahmon ja ryhmän tarina aloitettiin alusta nykyajassa ilman vuosikymmenten painolastia. Samassa yhteydessä Fury päivittyi kaljuksi mustaksi kovanaamaksi, jonka yhdennäköisyys Samuel L. Jacksonin kanssa oli harkittu teko. Alun vastahakoisuuden jälkeen näyttelijä antoi sille suostumuksensa ja halusi hahmon esitettäväkseen, kun The Avengersia alettiin suunnitella.

Tapaamme Furyn elokuvassa ensimmäisen kerran S.H.I.E.L.D:n valtavalla lentävällä tukialuksella hänen yrittäessään koota supersankariryhmää pelastamaan maapallo tuholta. Furyn on saatava Iron Man, Hulk, Thor, Kapteeni Amerikka, Haukansilmä ja Musta leski ymmärtämään Thorin Loki-veljen muodostama uhka.

Jacksonin mukaan kukaan ei ole varma onko, S.H.I.E.L.D. Yhdysvaltojen vai YK:n alainen järjestö, eikä sillä oikeastaan ole toimintavaltuuksia. Silti Fury toimii, kun tilanne sitä vaatii, vaikka kaikki eivät siitä pitäisikään. Hän tietää värvättäviensä voimat mutta myös rajoitukset. Isoin niistä on saada yksinäiset sudet puhaltamaan yhteiseen hiileen. Egot asettuvat yhteisen hyvän edelle, kun ryhmään kuuluu Thor, aito jumala, ja mies joka kuvittelee itseään sellaiseksi, rautahaarniskaan pukeutuva Tony Stark.

Saavuttaaksen haluamansa Fury on valmis muuntelemaan totuutta käyttämään toista aikaisemmista elokuvista tuttua hahmoa, agentti Coulsonia hyvinkin manipuloivasti.

– Fury ei halua muuttaa heidän persoonallisuuksiaan, vaan saada heidät ymmärtämään miten kokonaisuus voi olla osiensa summaa suurempi. Luulen, että jopa Tony Stark ymmärtää sen jossain vaiheessa, vaikka hän on vaikein tapaus suostutella työskentelemään muiden kanssa, Jackson kuvailee hahmonsa työsarkaa.

Hän on muodostanut oman käsityksensä Furyn suhteesta ryhmänsä jäseniin.

– Rautamies tuntee itsensä erityiseksi ja itsenäiseksi. Hänelle ei kuitenkaan voi sanoa, että hän on ryhmän tärkein jäsen, koska silloin hän yrittäisi ryhtyä sen johtajajaksi, se on hänen luonteensa. Fury on kuitenkin menneisyys Tony Starkin isän kanssa. Se mahdollistaa murtautumisen Tonyn kuoren läpi, ja Fury on hänelle jonkinlainen isähahmo.

Lue lisää The Avengers -elokuvasta uudesta Episodista 4/2012. Ilmestyy 13.4.12. Tilaa Episodi tästä.

Aiheeseen liittyvät jutut