Mad Max terävämpänä kuin koskaan – Asfalttisoturin uudet vaatteet

Kolme ensimmäistä Mad Max -elokuvaa on nyt hankittavissa terävämpänä kuin koskaan. Kannattaako silti kurvata UHD-ostoksille?

24.1.2022 08:30

Mad Max (1979) toteutettiin hyvin pienellä budjetilla, mutta uusi UHD-julkaisu on tehty arvokkaasti. Natiivissa 4K-kuvassa on joitakin pieniä roskia ja reikiä, mutta muutoin kyseessä on todella ensiluokkainen kokemus. Runsaat kuvabitit ja onnistunut HDR10 puskevat silmille niin hienoa nähtävää, että sitä ei tahdo uskoa edes todeksi. Voiko näin vanha ja halvalla tehty filkka näyttää näin hyvälle? Näköjään voi!

UHD:n ääniraitana pauhaa varsin varovaisesti miksattu DTS-HD MA 5.1. Soundi on dialogin suhteen tasapainoinen, mutta efektien suhteen ei kannata odottaa suurempia surround-hetkiä. Kiekolla on myös DTS-HD MA 2.0 -monoraita. Kansikortin mainitsemaa, varsin kammottavaa jenkkidubbausta ei ole kuin mukana tulevalla blu-raylla.

Ekstroja ei UHD:llä ole ja blu-raykin sisältää vain trailerin. Kansikortissa on mainittu valtava määrä lisukkeita, mutta nämä ovat pudonneet mutkassa kyydistä. Todella iso harmi!

UUSIEN ÄÄNIEN KESKIPISTEESSÄ – HALUSIT TAI ET

Ensimmäiseen elokuvaan verrattuna kymmenkertaisella budjetilla tehty Mad Max 2 – Asfalttisoturi (1981) pyörähtää UHD-kiekolta natiivina 4K:na. Yllättävästi kuva ei kuitenkaan näytä aivan yhtä hyvälle kuin ykkösessä. Huikea parannus tämä on blu-ray-julkaisuun verrattuna, mutta pieni suttuisuus häiritsee kourallisessa kohtauksia. Ei kannata kuitenkaan pelästyä: kyseisiä hetkiä ei ole montaa! Pääosin kuvanlaatu ja terävyys ovat melkeimpä virheettömiä. Myös HDR10 ajaa asiansa todella onnistuneesti ja hienostuneen neutraalisti.

UHD:llä on kolme äänimiksausta: uusilla tehosteilla ehostettu Dolby Atmos, Dolby Digital 5.1 ja ”alkuperäinen” Dolby Digital 2.0. Alkuperäinen sitaateissa siksi, että se on Atmoksesta alasmiksattu 2.0-ääniraita, ei alkuperäiset tehosteet sisältävä originaaliraita. Warner on tiedostanut asian ja toteuttanut levystä uuden painoksen; siitä ei ole kuitenkaan tietoa, milloin korjattu painos tulee Eurooppaan – jos koskaan.

Atmos-miksaus täyttää kotiteatterin vallan mainiosti. Leffan fanien kannattaa kuitenkin varautua, sillä äänitehosteita on laitettu isolla kädellä uusiksi. Subbarikin huutaa välillä turhan innokkaasti. Sen sijaan mukana tulevalla vanhempaa painosta edustavalla blu-raylla soiva DTS-HD MA 5.1 sisältää alkuperäiset ääniefektit.

UHD:llä on eksklusiivinen dokumentti, kommenttiraita ja Leonard Maltinin alkupuhe, blu-raylla lisäksi traileri. Yksikään näistä ei sisällä suomitekstejä.

PALUU TUTTUJEN SOUNDIEN PARIIN

Mad Max: Ukkosmyrsky (1985) on yhtälailla natiivi 4K-presentaatio. UHD:n kuvanlaatu on erinomainen muistuttaen ykkösen vastaavaa. HDR10:n avittama värimaailma on sen sijaan syvällisempi kuin aiemmissa osissa. Lopputulos näyttää sen suhteen upealle.

Tälläkin UHD:llä on kolme eri äänimiksausta: Dolby Atmos, Dolby Digital 5.1 ja alkuperäinen Dolby Digital 2.0. Atmos ei surroundeja tai kattokanavia kovinkaan aggressiivisesti kolisuttele, mutta se on huomattavasti avarampi kuin kiekon muut ääniraidat. Päinvastoin kuin kakkososassa, tämän kolmosen Atmos-raidassa ei pitäisi olla mitään efektimuutoksia.

Lisukkeita ei kolmosen UHD tarjoa. Blu-rayllakin on ainoastaan traileri.

Huomautuksena, että kansikorttien mainitsemat Dolby Vision ja HDR10+ puuttuvat kaikista julkaisuista.

Elokuvien Atmos-ääniraidat kuunneltiin 11.1.4-kokoonpanolla.

Tähdet UHD-julkaisulle:
Mad Max ★★★★
Mad Max 2 – Asfalttisoturi ★★★★
Mad Max: Ukkosmyrsky ★★★★

Tom Kajaslampi

Lisää luettavaa