Väkivaltainen mestariteos kertoo kaunistelemattomasti gangsterien elämästä

Episodi ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti järjestävät 17. tammikuuta 2015 Suuren klassikkonäytöksen elokuvateatteri Orionissa Helsingissä. Näytöksen elokuva valitaan viiden ehdokkaan joukosta lukijaäänestyksellä, joka päättyy 5. joulukuuta. Yksi ehdokkaista on Martin Scorsen Mafiaveljet (1990).

Teksti: Jussi Huhtala

”Niin kauan kuin muistan, olen halunnut olla gangsteri”, kertoo Henry Hill (Ray Liotta) Mafiaveljien alussa.

Nicolas Pileggin kirjaan perustuva elokuva kertoo Henry Hillin tosipohjaisen tarinan. Elokuva kattaa ajanjakson, joka alkaa vuodesta 1955 ja päättyy vuoteen 1988.

Köyhissä oloissa New Yorkin Brooklynissä kasvanut Henry ihannoi Lucchesen mafiaperhettä.Mafiaveljet_2

Henry haluaa saavuttaa elämässään jotain suurempaa. Hän jättää koulun kesken ja pestautuu mafian palkkalistoille. Kokeneet gangsterit Paulie Cicero (Paul Sorvino) ja Jimmy Conway (Robert De Niro) ottavat Henryn siipiensä suojaan. Porukkaan kuuluu myös Joe Pescin esittämä brutaali ja kiivasluonteinen Tommy DeVito.

Henry tutustuu Lorraine Braccon esittämään Kareniin, joka kauhistelee hänen rikollista toimintaansa mutta ei toisaalta voi vastustaa ylellistä elämää, jonka se tuo mukanaan.

Tarinan keskiössä on JFK-lentokentällä tapahtuva miljoonaryöstö, mutta elokuvassa ei niinkään kuvata itse ryöstyä kuin sen väkivaltaisia seuraamuksia.

Mafiaveljet on yksi Martin Scorsesen mestariteoksista. Se on yksi kaikkien aikojen gangsterielokuvia, ja sen klassikkoasema vain vahvistuu vuosi vuodelta. Mafiaveljet on väkivaltainen ja kaunistelematon kuvaus gangstereiden elämästä, ja se osoittaa että Scorsese hallitsee gangsterielokuvat paremmin kuin kukaan muu.Mafiaveljet_3

Scorsesen elokuvat Sudenpesä (1973) ja The Departed (2006) kuuluvat samaan lajityyppiin, mutta jos pitäisi katsoa vain yksi Scorsesen gangsterielokuvista, niin se on Mafiaveljet.

Mafiaveljet oli vuoden 1991 Oscar-gaalassa ehdolla kuuteen palkintoon. Se sai ehdokkuudet muun muassa parhaasta elokuvasta ja parhaasta ohjauksesta. Palkintoja tuli lopulta vain yksi, kun intensiivisen roolityön tehnyt Joe Pesci palkittiin parhaasta miessivuosasta. Scorsese joutui odottamaan seitsemäntoista vuotta ennen kun sai oman Oscarinsa, joka tuli viimein elokuvasta The Departed.

Minkä elokuvan haluat nähdä valkokankaalla Episodin ja KAVIn Suuressa klassikkonäytöksessä? Äänestä suosikkiasi täällä.

Aiheeseen liittyvät jutut