Seksivampin ja hölmön blondin rooleista kasvoi elokuvahistorian ikoni

14.12.2013 14:00

Osa aikaisemmin dvd-pakettina ja myöhemmin yksittäisinä levyinä julkaistuista Marilyn Monroe -elokuvista on päässyt blu-ray-levitykseen.

1950-luvun alussa Marilyn Monroe oli tekemässä pitkään janoamaansa läpimurtoa, mutta studiopomot eivät tienneet mitä hänen kanssaan pitäisi tehdä. Yleensä heidän päätöksensä eivät menneet yksiin Monroen toiveiden kanssa. Se on yksi syistä supertähden koko uraa seuranneelle vaikean tapauksen leimalle. Vielä Henry Hathawayn Niagarassa hänen oli tarkoitus olla ansionsa mukaan saava seksivamppi, mutta Monroe ehtii antaa ohuelle hahmolleen lukemattomia erilaisia puolia – ja hänen pitkä kävelykohtauksensa varastaa koko elokuvan, joka sammuu kaunottaren poistuessa siitä.

Seuraavaksi Monroe laitettiin urakoimaan typerien blondien laatikkoon. Howard Hawksin kahdesta sanavalmiista ja esiintymistaitoisesta onnenonkijasta kertova Herrat pitävät vaaleaverikoistä on kuitenkin lajinsa klassikko hahmoillaan, kerronnallaan ja musiikillaan. Sitä seurannut Jean Negulescon Kuinka miljonääri naidaan on sekin hauska, mutta kärsii kolmen päähenkilön jakamasta tarinasta. Miljonäärimiehien metsästäjien yhteenliittymä olikin viimeinen kerta, kun Monroe jakoi naispääosan.

Otto Preminger oli huono valinta Monroen ohjaajaksi, sillä hän taltioi keskinkertaisessa lännenelokuvassaan Joki jolta ei ole paluuta mieluummin maisemia kuin edes yritti saada uudisraivaaja Robert Mitchumin ja kapakkalaulaja Monroen romanssista irti jotain kiinnostavaa – tai edes näyttävää.

Paljon paremmin Monroen mahdollisuuksia ymmärsi Billy Wilder, jonka Episodin toimituksen maailman parhaaksi elokuvaksi valitsemaa Piukat paikat -komediaa (1959) edeltävä seksipommiyhteistyö oli Kesäleski. Monroe on kesäleskeksi jääneen miehen unelma, henkilönä olematon mutta hahmona legendaarinen. Kesälesken kuvasto onkin päätynyt elokuvahistorian ikoneiksi.

Bus Stopin myötä Monroe oli alkanut saada läpi omia vaatimuksiaan. Cherie ei ole kovin kaukana tähden aikaisemmista rooleista, mutta hän käytti sanavaltaansa muokatessaan hahmoa. Suuria tulevaisuudenhaaveita vaalivaa, omista kyvyistään liikoja luuleva kapakkalaulaja roihauttaa suorasukaisen viattoman karjapaimenen (Don Murray) sydämen liekkeihin. Sinänsä hauska tarina olisi kaivannut verevämpää ohjaajaa kuin Broadway-tuotantojen Joshua Logan.

Lisämateriaalin suhteen blu-rayt ovat yksi yhteen dvd-julkaisujen kanssa – hyvässä ja pahassa. Suurimmassa osassa mukana on vain traileri ja vanha uutispätkä tai muuta vastaavaa. Vain Kesäleskessä on mukana kunnon taustoitusta.

Jouni Vikman

Niagara (1953) ★★★
Herrat pitävät vaaleaveriköistä (1953) ★★★★★
Kuinka miljonääri naidaan ★★★★ (1953)
Joki jolta ei ole paluuta ★★★ (1954)
Kesäleski ★★★★★ (1955)
Bus Stop ★★★★ (1956)

Lisää luettavaa