Märkäkorva puhui valkokangaslegendan ympäri – tuloksena jättimenestys

Creed: The Legacy of Rocky on ollut jättimenestys Yhdysvalloissa. Elokuvassa nuoren Adonis Johnsonin on vakuutettava Rocky Balboa valmentajakseen. Samalla tavalla ohjaaja-käsikirjoittaja Ryan Cooglerin oli saatava projektilleen siunaus Rockyn esittäjältä ja luojalta, Sylvester Stallonelta.

Amerikkalaista jalkapalloa, kamppailulajeja ja koripalloa harrastanut urheilullinen Coogler mietti jatkoa Rockyn tarinalle jo ennen kuin valmistui elokuvakoulusta ja oli tehnyt ensimmäistäkään elokuvaa.

– Katsoin lapsena Rocky-leffoja isäni kanssa, se oli ”meidän juttumme”, Coogler kertoo.

– Rocky on hahmo, johon monenlaiset ihmiset voivat samastua: toimintafanit, draamafanit, parantumattomat romantikot, ihan vaan leffafanit. Kaikki pitävät Rockyista, koska niissä on jotakin jokaiselle.

Stallone oli esittänyt Rockya jo kuudessa elokuvassa neljällä eri vuosikymmenellä.

– Rockyn merkitys ihmisille hämmentää ja tekee nöyräksi. Siksi olen ollut tarkka hahmon arvokkuuden säilyttämisessä, Stallone toteaa.

– Sitten eteeni tulee elokuvantekijä, joka on niin nuori, mutta silti niin vuosia sitten aloittamani tarinan lumoissa. Täytyy myöntää, että olin utelias, hän jatkaa.

Creed00906.dngCoogler muistelee, että Stallone oli ensitapaamisella varautunut, varsinkin kun tämä olisi ensimmäinen kerta, kun elokuva ei perustuisi tähden omaan käsikirjoitukseen.

– En ollut tehnyt vielä yhtään pitkää elokuvaa, joten hän varmaan ihmetteli mikä kloppi siinä puhuu uuden Rocky-leffan tekemisestä. Mutta huomasin, että hän myös mietti kuinka sen saisi toimimaan.

Coogler mainitsi ideastaan myös vuonna 2013 ilmestyneen esikoiselokuvansa Fruitvale Stationin tähdelle, Michael B. Jordanille, jo sen kuvausten aikana.

– Ryan on niin fiksu ja mukava työtoveri, että totesin jo silloin olevani mukana, jos projektista tulee jotain, Jordan muistelee.

– Sitten vuosien myötä siitä tuli yhä todellisempaa ja aloin hiljalleen ymmärtää roolin vaativuuden.

Laadittuaan tarinan Coogler kääntyi käsikirjoituksen tekemisessä Aaron Covingtonin puoleen. Miehet olivat tavanneet ja ystävystyneet heti elokuvakoulun alussa ja sparranneet toisiaan.

– Yhtenä päivänä hän kysyi katsoinko Rocky-leffoja nuoruudessani. Totta kai olin nähnyt ne monta kertaa. Sitten hän sanoi: ”Mitä jos jatkaisimme tarinaa Apollo Creedin pojan kautta”. Näin heti, että Ryanilla oli visio tarinasta, joten olin välittömästi mukana, Covington kertoo.

CRD207_000035.tifSen jälkeen piti vielä vakuuttaa tuottajat kuten Robert Chartoff ja Irwin Winkler, jotka olivat olleet tuottamassa jo ensimmäistä Rockya, joka sai kymmenen Oscar-ehdokkuutta ja voitti niistä kolme, mukaan lukien paras elokuva.

– Olimme ajatelleet, että poistuimme tyylikkäästi näyttämöltä hyvän vastaanoton saaneen Rocky Balboan myötä, Winkler toteaa.

– Sitten tapasimme tämän nuoren miehen, jolla oli idea aivan uudesta tavasta kertoa tarina. Se oli mielestäni uskottava tapa viedä franchise uuteen suuntaan ja esitellä se uudelle sukupolvelle. On ollut kiehtovaa nähdä soihdun siirtyvän eteenpäin.

Chartoff menehtyi aikaisemmin tänä vuonna, ja Creed on omistettu hänen muistolleen.

 

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut