Matkalla beat-sukupolven kanssa

Jack Kerouacin 1957 ilmestynyttä omaelämäkerrallista matkakertomusta pidettiin pitkään mahdottomana filmata. Lopulta työhön tarttui Walter Salles, Moottoripyöräpäiväkirjalla läpimurtonsa tehnyt brasilialaisohjaaja, jonka kahdeksan vuotta kypsytelty visio sai viimein ensi-iltansa Cannesissa. Paikalle saapuivat ohjaajan ja tuottaja Roman Coppolan lisäksi päänäyttelijät Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart ja Viggo Mortensen.

Teksti: Tuomas Riskala, Cannes

Tuottaja Roman Coppola puhuu huoneelliselle Cannes-reporttereita pitkäksi venähtäneestä projektista.

– Isäni osti romaanin oikeudet jo 1979. Siitä lähtien lukuisat ohjaajat ja käsikirjoittajat ovat yrittäneet siirtää tarinaa valkokankaalle. Kesti kuitenkin lähes 30 vuotta ennen kuin Walter Salles tuli mukaan ja sai homman toimimaan.

Coppolan isä on tietenkin legendaarinen Francis Ford Coppola (Kummisetä, Ilmestykirja. Nyt), joka kuuluu Jack Kerouacin (1922–1969) ja beat-kirjailijoiden ihailijoihin. Coppola päätti jo varhain, että haluaa toimia projektissa vain tuottajana. Hän ryhtyi etsimään sopivaa ohjaajaa ja käsikirjoittajaa. Vuosien saatossa Kerouacin kulttikirja, jota pidetään ansaitusti koko beat-sukupolven tunnusteoksena, houkutteli lukuisia raskaan sarjan Hollywood-nimiä.

Vuonna 2001 Coppola ilmoitti, että Joel Schumacher ohjaisi elokuvan ja Billy Crudup ja Brad Pitt nähtäisiin Sal Paradisena ja Dean Moriartyna sen pääosissa. Paradise ja Moriarty ovat Kerouacin ja hänen ystävänsä Neal Cassadyn (1926–1968) alter egot, jotka reissaavat kirjassa läpi Amerikan ja Meksikon juoden, rakastaen, vetäen huumeita ja etsien itseään ja sukupolveaan.
Projekti kuitenkin kaatui, kuten oli käynyt monesti aiemmin. Lopulta elokuva annettiin Sallesille ja käsikirjoittaja Jose Riveralle, jotka vakuuttivat maailman 2004 valmistuneella Moottoripyöräpäiväkirjalla, Kerouacin kirjan tapaan tosipohjaisella matkakuvauksella.

– Vietin ennen kuvauksia viisi vuotta kartoittamalla kirjassa kuvatun matkan ja haastattelemalla romaanin yhä elossa olevia henkilöitä. Haastattelin myös muita taiteilijoita, runoilijoita, muusikoita ja elokuvantekijöitä, jotka ovat saaneet inspiraatiota Kerouacin lisäksi koko beat-liikkeeltä. Ehdotin Romanille, että tekisimme erillisen dokumentin tästä tutkimusmatkasta, Salles kertoo.

Sallesin ja Coppolan mukaan näyttelijöiden valitseminen oli huolellinen prosessi. Kerouacin/Paradisen osaan löytyi lopulta brittiläinen Sam Riley, joka oli vakuuttanut elokuvantekijät suorituksellaan Ian Curtisina Joy Division -elokuvassa Control (2007). Cassadyn/Moriartyn rooliin valittiin puolestaan amerikkalainen Garrett Hedlund, joka teki vaikutuksen vigilante-elokuvassa Death Sentence (2007) ja nähtiin viimeksi Tron: Perinnössä (2010).

Näyttelijät kävivät neljä viikkoa kestävän beatnik-harjoitusleirin, jossa luettiin pelkkää beat-kirjallisuutta ja kuunneltiin muun muassa ääninauhoilta Kerouacin haastatteluja. Hedlund pääsi myös tapaamaan ja haastattelemaan roolihenkilönsä poikaa, John Allen Cassadya.

– Johnin tapaaminen oli tärkeintä mitä minulle tapahtui ennen kuvauksia. Sain häneltä paljon arvokasta tietoa hänen isästään. Hän kertoi Nealin matkakokemuksista Jackin kanssa, mutta korosti myös sitä kuinka hellä ja rakastava isä hän oli lapsiaan kohtaan, Hedlund sanoo.

Lue lisää Matkalla-elokuvasta uudesta Episodista 7/2012. Ilmestyy 6.7.