Matti Kassilan johtama festivaali juhlistaa Helsinkiä

13.11.2012 10:23

Helsingin kahdessa historiallisessa elokuvateatterissa, Orionissa ja Lasipalatsin Bio Rexissä juhlistetaan keskiviikosta alkaen vanhempaa kotimaista elokuvaa. Ohjelmiston teemana on 200-vuotista pääkaupunkiasemaansa tänä vuonna juhliva Helsinki. Pienoisfestivaalin puheenjohtajana toimii ohjaaja Matti Kassila.

Teksti: Jussi Huhtala
Kuva: Jana Blomqvist

Kriitikot valitsivat Kassilan ohjaaman Komisario Palmun erehdyksen (1960) vastikään kaikkien aikojen kotimaiseksi elokuvaksi. Komisario Palmun erehdys ei kuitenkaan ole mukana festivaalilla, vaikka se kuvattiin Helsingissä. Avajaiselokuvana Orionissa nähdään Kassilan ohjaama Tulipunainen kyyhkynen (1961), joka sai alkunsa Kassilan näkemästä unesta.

– Näin unenpätkän, josta herättyäni totesin että tässähän on filmiaihe, Kassila, 88, muistelee. – Kirjoitin siitä seitsemän liuskaa pitkän tarinan, ja vein sen [tuottaja] Särkälle, joka luki sen heti ja teki nopeasti päätöksen että tämä tehdään. Särkkä halusi siihen lopputekstin, jossa pyydetään olla paljastamatta loppuratkaisua.

Orionissa nähdään myös ohjaaja Nyrki Tapiovaaran sortovuosien kuvaus Varastettu kuolema (1938).

– Tapiovaara oli hyvin lahjakas visuaalisesti, Kassila sanoo. – Jos käytetään sanaa auteur, niin hän oli Suomen ainoa sellainen ennen sotaa.

Valentin Vaalan tuotannosta festivaalilla esitetään Lea Joutsenon tähdittämä hupailu Dynamiittityttö (1944).

– Vaala oli toinen auteur ja todellinen filmimies, hän teki kaiken itse. Hän otti kaikki hyvät vaikutteet Hollywood-elokuvista ja sisäisti niiden tyylin.

Komediaa Rexissä tarjoaa Kassilan film noir -vaikutteinen Radio tekee murron (1951), jossa Helsinki on näkyvästi esillä.

– Eräs ihminen sanoi, että ’olet varmaan helsinkiläinen kun kuvaat hyvin Helsinkiä’. Sanoin olevani maalaispoika ja kuvaan sitä tuorein silmin, Kassila kertoo.

Matti Kassila avaa Suomifilmin klassikot -pienoisfestivaalin Orionissa keskiviikkona 14.11. klo 17 esittelemällä tapahtuman avajaiselokuvan Tulipunaisen kyyhkysen (1961).

[muuta linkki=”http://www.kava.fi/esitykset/orionin-syksy-2012/suomifilmin-klassikoita” teksti=”Lisätietoa festivaalista Kavan sivuilla”]
[muuta linkki=”http://www.episodi.fi/tama-on-kaikkien-aikojen-paras-kotimainen-jos-kriitikoilta-kysytaan-21555/” teksti=”Kaikkien aikojen paras kotimainen”]
[muuta linkki=”http://www.kava.fi/esitykset/orionin-syksy-2012/design-helsinki” teksti=”Matti Kassilan elokuvia esitetään myös Kavan Design Helsinki -sarjassa”]

http://www.kava.fi/esitykset/orionin-syksy-2012/design-helsinki

Lisää luettavaa