Mestariohjaaja Carpenter rakentaa jännitystä hitaasti

18.1.2013 00:05

Los Angelesin väkivaltaisen slummin poliisiasemaa ollaan sulkemassa. Illan pimetessä paikalle saapuu syvästi järkyttynyt mies, joka on ottanut yhteen paikallisen jengin kanssa sekä vankienkuljetusbussi, joka tarvitsee apua sairastuneelle kuljetettavalle. Alkaa piinaava, lännenelokuvien piirteitä toistava selviytymistaistelu, kun jengiläiset katkaisevat virran ja piirittävät paikan. Apua ei ole odotettavissa, koska muut poliisit kuvittelevat paikan jo tyhjäksi.

Tapahtumat kehittyvät nykymittapuulla ehkä turhankin hitaasti, mutta niiden tahdiltaan rauhallinen mutta sisällöltään erittäin jännitteinen rakentuminen on myös mestariohjaaja John Carpenterin läpimurtoteoksen sielu ja suola. Kaikkea tahdittaa Carpenterin oma yksinkertainen mutta tehokas musiikki, joka taatusti jää päähän soimaan päiväkausiksi.

2000-luvun alusta peräisin olevissa lisämateriaaleissa on muun muassa Carpenterin kiinnostava kommenttiraita sekä hänen 20-minuuttinen haastattelunsa.

Jouni Vikman

Elokuva ★★★★★
Ekstrat ★★★★

Hyökkäys poliisiasemalle. Assault on Precinct 13. Yhdysvallat 1976. Ohjaus ja käsikirjoitus John Carpenter. Pääosissa Austin Stoker, Darwin Joston, Laurie Zimmer, Nancy Kyes. Ikäraja 16. Dvd & blu-ray. Julkaisupäivä 21.11.2012.

Lisää luettavaa