Mika Kaurismäki muistelee legendaarista Saimaa-ilmiötä – Soitti parin kaljan jälkeen Jörn Donnerille: ”Jörkka antoi omasta pussistaan 50 000 markkaa”

Kaurismäki on ohjannut dokumentin Hassisen Koneesta.

17.3.2023 07:01

Haastavinta uuden Hassisen Kone 40 vuotta myöhemmin -dokumentin valmistamisessa oli rahoituksen hankkiminen. Toista oli Mika Kaurismäen mukaan kultaisella 80-luvulla, jolloin byrokratiaa oli vähemmän.

Kaurismäki muistelee Episodille hänen ja veljensä Aki Kaurismäen esikoiselokuvaa Saimaa-ilmiö (1981), joka kuvasi Juice Leskinen Slamin, Eppu Normaalin ja Hassisen Koneen Tuuliajolla-kiertuetta. Idea dokumenttiin syntyi saunoessa Juice Leskisen kanssa.

”Muistan, kuinka soitin saunasta Jörn Donnerille ja kerroin, että olisi tosi hyvä idea. Pari kaljaa oli otettu, tietenkin. Mentäisi kuvaamaan kiertue pois. Jörkka kysyi, milloin tarvitsemme rahat. Sanoin, että jos tällä viikolla saisi. Jörkka antoi omasta pussistaan 50 000 markkaa”, Kaurismäki muistelee.

Nykypäivänä tuollainen joustavuus ei onnistuisi.

”Jörkka oli muutenkin todella hieno tyyppi, joka tuki meitä paljon. Hänen kanssaan tehtiin yhteistyötä, olihan hän mukana Arvottomissakin. Tällaiset yksittäiset ihmiset voivat olla hyvin tärkeitä.”

Lisää luettavaa