Vesa-Matti Loiri on kuollut

Episodi ottaa osaa.

10.8.2022 12:03

Näyttelijälegenda Vesa-Matti Loiri on kuollut 77-vuotiaana.

Loiri oli yksi Suomen tunnetuimpia ja rakastetuimpia näyttelijöitä ja muusikoita.

Hänet muistetaan parhaiten yhteistyöstä Spede Pasasen kanssa. Yhdessä he tekivät Uuno Turhapuro -elokuvien lisäksi muun muassa  elokuvat Noin 7 veljestä, Leikkikalugangsteri ja Hirttämättömät. Sen lisäksi esimerkiksi sarjat Spede Show ja Vesku Show olivat suuria yleisösuosikkeja.

Loiri teki elokuvadebyyttinsä Mikko Niskasen elokuvassa Pojat vuonna 1962. Muita merkittäviä elokuvia hänen urallaan olivat muun muassa Pedon merkki, Ulvova mylläri, Pahat pojat ja Tie Pohjoiseen.

Hänen viimeiseksi elokuvakseen jäi Mika Kaurismäen Mestari Cheng (2019). Kaurismäki ohjasi Loirista myös dokumenttielokuvan Vesku.

Loirin muistettavin äänirooli oli Disneyn Aladdinissa, jossa hän teki Lampun hengen roolin.

Loiri oli myös rakastettu muusikko. Hänen levytyksensä Eino Leinon runoista olivat valtavia myyntimenestyksiä. Ensimmäistä Eino Leinoa myytiin noin 120 000 kappaletta. Levyllä julkaistiin muun muassa ikivihreät Lapin kesä ja Nocturne.

Lisäksi Loiri on levyttänyt muun muassa albumit Vesku Helismaasta, Ystävän laulut, Lappi-trilogian ja Hyvää puuta. Hänen esikoisalbuminsa, Finnlevyn julkaisema jazzalbumi 4+20 on saavuttanut kulttistatuksen. Sydämeeni joulun teen -albumi on kaikkien aikojen myydyin kotimainen joululevy.

Loirin elämästä julkaistiin virallinen elämäkerta vuonna 2019. Kirjan Loiri. kirjoitti Jari Tervo.

Lisää luettavaa