Katariina Souri kirjoittaa yksityiskohtaisemmin Speden kodin tapahtumista: ”Spede pyysi, että ottaisin mukaan joitakin seksikkäitä vaatteita”

Katariina Souri / AOP, Spede Pasanen / Naisen logiikka

Tällä hetkellä kolme naista on nostanut asian esiin.

Kirjailija Katariina Souri kertoi aiemmin Twitter-tilillään joutuneensa elokuvantekijä Spede Pasasen seksuaalisen ahdistelun uhriksi. Souri osoitti tarinalla tukensa Lenita Airiston esiin nostamalle tapaukselle: Airisto kirjoittaa muistelmassaan Noitanaisen ilosanoma, kuinka Pasanen yritti raiskata hänet 1990-luvun alussa.

Vesa-Matti Loirin entinen kihlattu, malli Marita Hakala on kertonut omista kokemuksistaan, kuten myös MTV3:n ohjelmapäällikkö Jorma Sairanen elämäkerrassaan.

Souri kirjoitti aiheesta pidemmän tekstin Facebook-tililleen, jossa avaa ajatuksiaan lyhyttä tviittiä enemmän. ”Olen itse aikanaan joutunut erittäin ahdistavaan ja pelottavaan tilanteeseen Spede Pasasen kotona Lauttasaaressa. En ole halunnut asiaa aiemmin avata, sillä Spede on kuollut ja olen ajatellut, ettei ole syytä kaivella ikivanhoja asioita. Nyt koen kuitenkin velvollisuudekseni puhua kokemuksestani”, Souri kirjoittaa.

Souri avaa tarkemmin tilannetta, jonka sanoo kokeneensa Pasasen kotona, joko vuonna 1989 tai 1990. ”Hän halusi minun juontavan yhdessä Lasse Norreksen kanssa suunnitteilla olevan ohjelman Speden hauskimmat kotivideot. Sovimme tapaamisesta Lauttasaaressa sijaitsevaan ravintolaan, ja Spede pyysi, että ottaisin mukaan joitakin seksikkäitä vaatteita, jotta voisimme miettiä yhdessä mitä laitan ylleni kun teemme ohjelmaa varten otettavat promokuvat.”

Hän sanoo, että hätkähti Pasasen pyyntöä, mutta ei halunnut kyseenalaistaa arvostamansa ja kunnioittamansa viihdemogulin pyyntöä – olihan Souri vasta parikymppinen ja vasta kuuluisuuteen noussut. ”Suostuin siis kiltisti pyyntöön, ja otin mukaani joitakin kuvauksiin sopivia vaatteita. Illallistimme ravintolassa, ja kaikki sujui asiallisesti. Sitten Spede ehdotti että siirrymme hänen lähistöllä sijaitsevaan kotiinsa katsomaan vaatteita, ja valitsemaan niistä sopivimmat.”

Tämän jälkeen Souri muistaa, että he jatkoivat Pasasen kotiin, kuten oli alunperin puhe. Silloin alkoi viskin juonti. ”Spede pyysi minua esittämään hänelle tuomiani asuja, ja muistan vaihtaneeni vaatteita jossakin toisessa huoneessa. Jossakin kohden hän laittoi musiikkia, ja halusi tanssia. Hän tempaisi minut väkisin otteeseensa, ja olin hyvin kiusaantunut lähentelyistä, ja irrottauduin hänestä, minkä jälkeen hän johdatteli minut sohvalle. Siinä istuessamme hän yritti juottaa minulle lisää viskiä, jatkoi itse juomista ja alkoi jälleen lähennellä.”

Souri ei halua mennä kirjoituksessaan yksityiskohtiin, koska ei halua joutua kohuotsikoinnin keskelle. ”Lopputulos oli se että torjuessani lähentelyt Spede suuttui, eikä suostunut soittamaan taksia kun ilmoitin lähteväni. Spede käyttäytyi pelottavasti, ja säntäsin asunnosta pakoon. Muistan että minulla oli vaikeuksia päästä sieltä kotiin, sillä tuohon aikaan ei ollut kännyköitä.”

Juontotehtävään Souria ei palkattu, eikä hän olisi omien sanojensa mukaan sitä enää edes ottanut vastaan. Norreksen juontajapariksi valittiin Arja Koriseva. Pasanen ”oksetti” Souria tapauksen jälkeen.

Hän sanoo nostavansa oman kokemuksensa esiin siksi, että kokee Airiston saaman kohtelun kohtuuttomana. Souri pitää myös loukkaavana, että Hannele Laurin ja Riitta Väisäsen puolustavia kommentteja Pasasen käytöksestä nostetaan esiin, koska he eivät ole tilannetta todistaneet.
”En kerro tätä asiaa tarjotakseni kohuotsikoita, vaan tukeakseni Lenita Airiston kertomaa. Itse en epäile tapauksen todenperäisyyttä vähääkään. Tunnistan aivan saman käyttäytymismallin ja koen että Laurin ja Väisäsen vastaväitteet ovat erittäin loukkaavia meitä kohtaan, jotka olemme ahdistelun ja jopa uhkaavan käyttäytymisen kohteiksi joutuneet.”

Lue Sourin teksti kokonaisuudessaan upotuksesta alta.

Aiheeseen liittyvät jutut