”Alalla tiedettiin hänen vikittelevän nuoria naisia” – Tunnettu tv-vaikuttaja kirjoitti Speden sopimattomasta käytöksestä jo vuonna 2017

Spede Pasaseen on kohdistunut kovia syytöksiä.

8.3.2022 10:42

Tällä viikolla suomalaista viihdemaailmaa on kuohuttanut Lenita Airiston väite, että Spede Pasanen olisi yrittänyt raiskata hänet vuonna 1991.

Myös kirjailija ja entinen Playboy-malli Katariina Souri on kertonut sen jälkeen kokeneensa ahdistelua Speden taholta.

Pasasen sopimattomasta käytöksestä ja kiinnostuksesta naisiin on kirjoitettu ennenkin, vaikka vastaavanlaisia syytöksiä ei ole julkisuudessa kuultu.

Tunnettu televisioalan vaikuttaja Jorma Sairanen muisteli Spedeä elämäkertakirjassaan Daddy Cool, joka ilmestyi vuonna 2017 Teoksen kustantamana. Kirjan toinen kirjoittaja on elokuvatoimittaja Kalle Kinnunen.

Sairanen kertoo kirjassa, että Spede halusi säpinää, ja alalla tiedettiin hänen vikittelevän nuoria naisia.

”Näin touhua sen verran läheltä, että voin määritellä sen olleen todennäköisesti joistain naisista aika painostavaa, mutta ei ylitsepääsemättömän härskiä”, Sairanen muistelee.

Nykyään eläkkeellä oleva Sairanen työskenteli pitkään MTV:n ohjelmapäällikkönä ja sittemmin ohjelmajohtajana. Spede tuotti MTV:lle useita suosittuja ohjelmia, ja Sairanen oli hänen kanssaan tekemisissä sekä työn että vapaa-ajan merkeissä.

Sairanen kertoo, että ”ainakin kahdessa tapauksessa Spede oli ollut kalsareissa ja puhunut levottomia, kun nainen oli tullut töihin”.

Työt olivat Sairasen mukaan loppuneet, kun Spede ei ollut saanut vastakaikua ”flirttiinsä”.

Sairanen kirjoittaa, että vielä 1990-luvulla kulttuuri oli hyvin erilaista, ja juttua piti sietää huumorin varjolla. Hän lisää, että Spedeä ei koskaan saatu kiinni mistään.

”Nyt, 2010-luvulla, moinen toiminta johtaisi välittömästi syytöksiin sekä julkisuudessa että todennäköisesti juridisella puolella.”

Sairasen mukaan tuolloin tunnetumpaa oli Speden aggressiivinen puoli. Spede saattoi uhkailla ihmisiä, joista hän ei pitänyt. Epäsuorissa väkivallalla uhkauksissa puhuttiin ”Mustan käden” kostosta.

”Voi kuulostaa hauskalta, mutta ei lieväkään pahoinpitely hauskaa ole”, Sairanen kirjoitti.

 

Lisää luettavaa