Miksi terminaattorin hahmo on niin suosittu? Arnold Schwarzenegger vastaa

29.10.2015 11:46

Terminator Genisys ilmestyy dvd:nä ja blu-rayna 2. marraskuuta. Ikoniseen rooliinsa palannut Arnold Schwarzenegger kertoo, mikä elokuvasarjassa viehättää sekä häntä että suurta yleisöä.

Mikä sai sinut palaamaan Terminator-elokuvasarjaan?
Innostuin heti luettuani käsikirjoituksen ensimmäisen version, ja se tapahtui ennen kuin ketään oli palkattu. Olin tyytyväinen siihen, että tarinassa kiinnitettiin paljon huomiota juonen kulkuun ja roolihahmoihin. Minulle se oli tärkein syy sille, että halusin olla mukana Terminator Genisysissä.

Sinun ja Emilia Clarken hahmot toimivat hyvin yhdessä.
Muistan ensimmäisen koeluvun pöydän ääressä. Emilia istui vieressäni, ja ensimmäisen viiden minuutin aikana emme puhuneet ollenkaan käsikirjoituksesta vaan vaatteista ja kaupoista, joista pidämme. Se oli hauskaa. Sitten aloitimme ja pääsimme käsikirjoitukseen sisään, ja se toimi todella hyvin. Vajaan kolmen tunnin aikana luimme koko käsikirjoituksen läpi, ja ihmiset nauroivat oikeissa kohdissa, ja toisissa kohdissa se oli hyvin intensiivistä. Se oli todella upeaa.

Miten muut näyttelijät hoitivat toimintakohtaukset?
Loistavasti, koska he todella keskittyivät siihen. Meillä oli päteviä stuntmiehiä, jotka suunnittelivat tappelukohtaukset hyvin, mutta tärkeintä on sisäistää rooli ja hypätä mukaan toimintaan. Näyttelijät olivat todella omistautuneita, mikä tuntui todella hienolta. Sanoin ohjaaja Alan Taylorille, että olemme kuvanneet kolme kuukautta, eikä yksikään näyttelijä ole kertaakaan valittanut kivuista tai säryistä tai sanonut ettei pysty tekemään jotain kohtausta. Se kertoo paljon tästä porukasta.

Oliko vaikeata palata rooliin?
Ei. Se on kuin ajaisi polkupyörällä, se sujuu saman tien. Muistan kuin aloin lukea käsikirjoitusta ja harjoitella vuorosanoja. Aloin jälleen puhua kuin kone. Sitä vain solahtaa roolin sisään. Ainoa asia jossa on oltava tarkkana on se, esittääkö terminaattoria vai suojelijaa, vai esittääkö suojelijaa joka on samalla terminaattori, koska se suojelee. Tässä tapauksessa suojelen Sarah Connoria, mutta tuhoan kaiken mikä tulee hänen lähelleen. Olen siis tavallaan sekä terminaattori että suojelija, joten täytyy olla tarkkana miten näyttelee eri kohdissa.

Sinullahan on tyttäriä itselläsi?
Niin on, ja se auttaa kun on omia tyttäriä. Ensimmäinen tyttäreni syntyi kun teimme Meksikossa Total Recallia, ja nyt hän on 25-vuotias. Kun tulee ikää ja on kahden tyttären isä, niin sitä oppii jotain suojelunhalusta.
terminator-genisys
Oliko alkuperäinen Terminator-elokuva viimeinen pienen budjetin tuotantosi?
Kyllä, aivan viime aikoihin saakka. Tein vähän aikaa sitten indie-elokuvan Maggie, joka kertoo zombeista. Se oli noin 8 miljoonan dollarin elokuva, ja Terminator oli siihen aikaan 6,5 miljoonaa. Joskus on hauskaa tehdä pieniä elokuvia, joissa kuvaukset kestävät kuusi viikkoa ja kaikki on hahmokeskeistä. Sitten on tämän kaltaiset suuret elokuvat, joissa tehosteet ja toimintakohtaukset täytyy suunnitella ja koordinoida. Nautin molemmista, kunhan niissä on hieno tarina. Ja tässä elokuvassa on.

Katsoitko aiempia Terminator-elokuvia kun valmistauduit tähän elokuvaan?
Katsoin. Luulen että muilla näyttelijöillä oli enemmän vapauksia tulkita hahmojaan. He eivät olleet kiinni edellisten näyttelijöiden suorituksissa, koska aikajanat ja tilanteet ovat nyt muuttuneet. Minulla oli suurempi paine päästä sisään rooliin, koska se on tavallaan sama hahmo. En esittänyt eri terminaattoria, joten katsoin kolme ensimmäistä elokuvaa ja tutkin roolisuorituksiani. Se auttoi minua pääsemään nopeasti kiinni roolihahmoon ja esittämään sitä samoin kuin aiemminkin.

Osaatko sanoa syyn sille, miksi hahmosi on niin suosittu?
Jotkut ovat sanoneet minulle, että he pitävät terminaattorin hahmosta, koska se on kone. Se näyttää ihmiseltä mutta sitä on mahdoton tuhota. Ja ihmiset pitävät siitä koska haluavat olla samanlaisia. Tulee tunne, että terminaattorin voimilla ei ole mitään rajaa. Terminaattori voi tuhota tieltään kaiken mutta samaan aikaan ei tarvitse tuntea vastuuta, koska kyseessä on kone. Esimerkiksi ensimmäisessä elokuvassa tuhoan kokonaisen poliisiaseman. Yleensä kukaan ei pitäisi sitä hyvänä esimerkkinä tai ihailtavana asiana, mutta kun poliiseille järjestettiin erikoisnäytös, niin kaikki hurrasivat kun pistin poliisiaseman tuusan nuuskaksi. Miksi? Koska sitä ei tehnyt ihminen vaan kone. Jim Cameron kuvasi hahmon tavalla, joka teki hänestä sankarin, vaikka hän olikin aluksi pahis. Luulen että hahmosta pidetään sen takia, että se voi olla samaan aikaan paha mutta myös hyvä ihminen – tai hyvä kone.

Haastattelu: Paramount Pictures
Toimittanut Jussi Huhtala

Lisää luettavaa