Miltä tuntuu kuristaa Meryl Streepiä? Julia Roberts paljastaa

Perhe – August: Osage County on tarina Westonin perheen vahvoista naisista, sisaruksista Barbara (Julia Roberts), Ivy (Julianne Nicholson) ja Karen (Juliette Lewis), jotka elämä on kuljettanut erilleen. Yllättävä perhekriisi saa heidät palaamaan arvostelevan ja pillerinhuuruisen äitinsä Violetin (Meryl Streep) luo lapsuudenkotiinsa Oklahomaan. Elokuva perustuu Tracy Lettsin kirjoittamaan Pulitzer-palkittuun Broadway-näytelmään vuodelta 2007. Kansainvälinen menestysnäytelmä voitti viisi Tony-palkintoa vuonna 2008.

Teksti Johanna Juntunen, Toronto

Elokuvan näyttelijäkaarti koostuu odotetusti huippunäyttelijöistä, joista Julia Roberts ja Meryl Streep saivat Oscar-ehdokkuudet. Muissa päärooleissa nähdään Ewan McGregor, Chris Cooper, Abigail Breslin, Benedict Cumberbatch, Juliette Lewis, Margo Martindale, Dermot Mulroney, Julianne Nicholson ja Sam Shepard.

Ohjaaja John Wells (The Company Men) viehättyi perhekeskeisestä näytelmästä teatteritaustansa lisäksi sen aitouden ja inhimillisyyden takia.

– Tracyn näytelmässä oli paljon hienoja asioita liittyen perheeseen; miten nauramme yhdessä tragedioista huolimatta, miten loukkaamme ja kannustamme toisiamme. Se on kaunis ja toisinaan myös hauska tarina. Tosin pinnan alla kytee aikapommi, joten sitä ei ole tarkoitettu heikkohermoisille. Viehätyin siitä, miten näytelmä muistutti minua perhedynamiikasta yleisellä tasolla. Näytelmän jälkeen kaikki ympärilläni puhuivat näytelmän eri hahmoista, joista jokainen muistutti jollain tapaa jokaisen perheenjäsentä tai sukulaista. Tracy onnistui tallentamaan ihmisten yleismaailmallisia luonteenpiirteitä, joiden ilmentyminen koskettaa kaikkia. Sitten tapasin Harvey Weinsteinin lounaalla, ja päätimme tehdä elokuvan. Meidän oli saatava rooleihin huippunäyttelijät, koska käsikirjoitus oli monimutkainen ja vaikea.

Tuottajina ovat Weinsteinin lisäksi toimineet muun muassa George Clooney ja Grant Heslov, joiden mukaantulo auttoi projektin rahoittamista. Tracy Letts valittiin sovittamaan näytelmänsä elokuvakäsikirjoitukseksi. Kolme ja puoli tuntia pitkän näytelmän tiivistäminen hieman alle kahden tunnin mittaiseksi elokuvaksi oli tuskallinen prosessi.

– Tein käsikirjoituksesta monta versiota, ja tiivistin sitä hieman enemmän jokaisessa vaiheessa. Olen edelleen käärmeissäni tiettyjen pois jääneiden kohtausten takia, vaikka ymmärrän, että elokuva on ohjaajan media kuten näytelmä on näytelmäkirjailijan. Tämä on John Wellsin elokuva, ja kunnioitan sitä hierarkiaa. Minun tehtäväni oli auttaa Johnia tekemään elokuva parhaalla mahdollisella tavalla.

Elokuva kulminoituu kohtaukseen, joka käydään ruokapöydän äärellä. Wells myöntää 20 sivua pitkän kohtauksen aiheuttaneen harmaita hiuksia.

– Olimme kaikki alussa epävarmoja miten tulisimme selviämään siitä. Mutta siitä tuli suosikkikohtaukseni, sillä siinä olivat mukana kaikki näyttelijät Sam Shepardia lukuun ottamatta. Olimme lopulta niin sinut kohtauksen kanssa, että olisimme voineet marssia Tulsaan esittämään sen teatterin lavalla. Tracyn kirjoitustyyli on paperilla hämäävän yksinkertainen, mutta kun vuorosanat lukee, ne muuttuvat vaikeiksi. Onneksi näyttelijöilläni oli kyky ottaa sanat haltuun. Olimme varanneet kohtaukselle viisi kuvauspäivää, mutta saimme sen tehtyä kolmessa ja puolessa päivässä. Kuvasimme kahdella kameralla ja jaoimme kohtauksen kuuden sivun paketteihin. Kun aloimme harjoitella sitä, Meryl vinkkasi minulle kuuden sivun jälkeen, eikä aikonutkaan lopettaa. Muut näyttelijät alkoivat plarata käsikirjoituksiaan pöydän alla pysyäkseen mukana Merylin vauhdissa. Hän paahtoi koko kohtauksen läpi yhdeltä istumalta.

Robertsilla oli kaikkein vaikein rooli, sillä se vaati fyysistä välienselvittelyä Streepin kanssa.

– En ollut lainkaan kuvitellut, että kun pääsen vihdoin näyttelemään Meryl Streepin kanssa, kuristan häntä lattialla. Olin kuvitellut, että juomme teetä ja puhumme hienostuneella korostuksella viimeisen päälle tällättyinä. Todellisuudessa olin litimärkä hiestä ja vaatteideni alla oli takapuoltani suurentava pehmuste. Kohtaus oli kaikesta huolimatta uskomaton. Olimme yhtä perhettä ja halasimme aina päivän päätteeksi. Meryl tiesi mitä tarvitsin paitsi näyttelijänä myös ihmisenä. En olisi muuten voinut taas seuraavana päivänä syöksyä kuristamaan häntä. Se on hyvin pelottavaa, sillä molempien osapuolten on voitava luottaa toisiinsa täydellisesti.

Perhe – August: Osage County tulee ensi-iltaan 28.2. Lue lisää elokuvasta uudesta Episodista 2/2014.

 

Aiheeseen liittyvät jutut