Muistatko Tahraton mieli -elokuvan? Muistojen muokkaus on kohta todellisuutta

Jim Carreyn ja Kate Winsletin tähdittämässä omalaatuisessa draamassa Tahraton mieli päähenkilöt Joel ja Clementine muokkasivat muistojaan, koska halusivat unohtaa myrskyisän suhteensa.

Uudessa Yhdysvaltalaisen PBS-kanavan dokumentissa Memory Hackers paljastettiin, että tieteen avulla todellakin on nykyään mahdollista muokata muistoja ja luoda uusia.

– Ihmisen historian aikana muisti on nähty ikään kuin kasettinauhurina, joka uskollisesti tallentaa informaation ja toistaa sen muuttumattomana, dokumentin tekijät sanoivat.

– Nyt on kuitenkin huomattu, että muisti on paljon mukautuvaisempi, kirjoittaen itseään uudelleen ja uudelleen – ei vain omasta toimestamme vaan myös muiden. Tiede on löytämässä tarkat mekanismit, joilla selitetään ja kontrolloidaan muistojamme, he jatkoivat.

Merkittävä neurotieteilijä André Fenton tutkii parhaillaan tekniikkaa, miten kivuliaita muistoja voisi poistaa.

Toinen dokumentissa esiintyvä tutkija, psykologian professori Julia Shaw on onnistunut istuttamaan aivoihin muistoja, joita ei ole tapahtunut. Hän on muun muassa saanut potilaat muistamaan tehneensä rikoksia, joita ei ole tehnyt.

Psykologi Merel Kindt kertoo, että on löytänyt lääkityksen, jolla voidaan poistaa ikävistä muistoista negatiiviset assosiaatiot. Hän on esimerkiksi onnistunut parantamaan araknofobian, eli hämähäkkien pelon.

Tahraton mieli -elokuvassa kuvattiin metkasti, miten muistojen unohtaminen saattaa aiheuttaa myös yllätyksiä. Joel nimittäin alkaa rakastumaan Catelyniin uudelleen.

Kuva: Tahraton mieli

Lähde: Telegraph

(Episodi/MLE)

Aiheeseen liittyvät jutut