Muistatko tämän suomalaisen klassikkosarjan? Rööki savusi, viina virtasi ja päähenkilö oli homofobinen ja rasistinen karikatyyri

”Henkilökunta! Tärpättiä!”

31.8.2023 07:00

Kyseessä on Kolmoskanavalla ja MTV3:lla esitetty komediasarja Hyvät herrat.

Fiktiivisestä yritysjohtaja Kauppaneuvos Paukusta kertovaa sarjaa esitettiin vuosina 1990-1996. Paukkua näytteli Matti Tuominen ja vävypoika ”Tolloa” Eero Melasniemi.

Sarjaa käsikirjoittivat kirjailija Lasse Lehtinen ja toimittaja Aarno ”Loka” Laitinen. Laitinen on myöhemmin kertonut, että ”tavoitteena oli luoda mahdollisimman vastenmielinen hahmo yritysjohtajasta, joka vihaa vähemmistöjä, naisia, vasemmistolaisia ja kaikkia muita kuin itsensä kaltaisia ihmisiä”.

Suomalaiset kuitenkin rakastuivat Paukkuun. Hyvät herrat -jaksot keräsivät tv:n ääreen järjestään yli miljoona katsojaa.

”Oli kauhistuttavaa huomata, kun Paukun lanseeraama ”tärpättiä!”-repliikki alkoi kuulua kaikkialla”, Laitinen on todennut.

Sarjassa vieraili vuosien varrella eturivin poliitikkoja, kuten Sauli Niinistö, Martti Ahtisaari, Tarja Halonen, Ilkka Kanerva, Pekka Haavisto, Paavo Lipponen ja Olli Rehn, sekä muita julkkiksia, kuten Renny Harlin, Teemu Selänne, Hjallis Harkimo ja Juha Kankkunen.

Tyypillisessä Hyvät Herrat -jaksossa Paukku ja Tollo kutsuivat vieraan saunomaan. Viina virtasi, tupakka kärysi ja isännät yrittivät saada poliittisen vaikuttajan omien suunnitelmiensa tueksi.

Huomion arvoista oli Paukun törkeä kielenkäyttö vähemmistöjä kohtaan, jota ei tänä päivänä hyväksyttäisi. Sarjassa nähtiin kuitenkin ensimmäinen suomalaisen tv-viihteen avoimesti homoseksuaali hahmo, ”Håkaniksi” ristitty Timo, joka oli sarjassa Paukun työntekijä. Timoa näytteli Mikko Roiha.

Myös amerikkalainen rumpali Billy Carson näytteli sarjassa afrikkalaistaustaista Paukun työntekijää Livingstone Matabeleä. Häntä Paukku nimitti sarjassa ”nokikepiksi”.

Lähde: Wikipedia.

Lisää luettavaa