Muistatko vielä? Susikoira Roi sulatti 1980-luvulla koiraihmisten sydämet ja Tomi hurmasi tytöt

Sarjan puhuttelevat teemat ja sielukas tunnusmusiikki eivät ole vanhentuneet 37 vuodessa päivääkään.

14.6.2024 07:00

Vuonna 1987 ilmestynyt Susikoira Roi oli vuosikymmenen suosituimpia lasten- ja nuortensarjoja.

Yleisradion tuottama ja Raimo O. Niemen ohjaama neliosainen tv-sarja perustui Jorma Kurvisen kirjasarjaan. Pääosaa näytteli 12-vuotias Paavo Westerberg, joka muistetaan myös Ruusun ajan Illinä, sekä myöhemmin teatteriohjaajana.

Tarinassa vaikeaa kesää viettävä Tomi puolustaa kivitettyä koiraa ja pelastaa sen itselleen. Ystävyydellä on kuitenkin monta estettä. Koiraa vainoavat nuorisojengin lisäksi haulikkomies Järvinen, sekä nimetön soittelija. Vanhemmiltakin eläin täytyy piilottaa.

Teknistuotannollisesti sarja on pökkelöhköä 1980-luvun Suomi-tv:tä, mutta kertomuksen lämmin sydän, aikansa tyttönuorison hurmannut näyttelijälahjakkuus Westerberg, sekä poliisin kouluttama saksanpaimenkoira Jami paikkaavat puutteet. Olli Ahvenlahden tunnussävel on ikimuistoinen.

Väärinymmärretyn koiran ja pojan ystävyys, sekä aikuisen maailman julmuus esiteini-ikäisen näkövinkkelistä olivat vastustamattomia teemoja jo 37 vuotta sitten. Dialogi on tämän päin maailmassa tarkasteltuna piristävän suorapuheista.

”On vallan riemastuttavaa nähdä tavallisia lapsia, jotka sanovat aikuisille: Haistakaa paska kaikki”, kirjoitti Anna Kerttu Wiik Katso-lehteen 1987 (tarkempi lainaus: ”haistakaa paska koko sakki!”).

”Koira ei ole mikään leikkikalu, jolla leikitään aikansa”, opastaa isä ja ”sä otat turpiis ja rumasti”, valistaa naapurin tyttö, kun Tomi marssii jututtamaan paikallista nuorisojengiä.

”Kiitti Marke, sä oot nasta ämmä!”, huikkaa puolestaan Tomi kiitokseksi Susanna Haaviston näyttelemälle Saarisen Markelle. Ei välttämättä huikkaisi vuonna 2024.

YLE teki suosikkisarjalle nopeasti jatkoa. Vuonna 1988 julkaistiin neliosainen Susikoira Roi – seikkailu saaristossa, mutta alkuperäisen minisarjan tasolle se ei yltänyt. DVD:llä Roin seikkailut julkaistiin 2009.

Vuonna 2022 ilmestyi C-Moren levittämä Susikoira Roi -elokuva, jossa pääosaa näytteli Elina Patrakka. Helsingin ja Vantaan sijaan tapahtumapaikkana oli nyt Raahe.

Lähde: YLE, Wikipedia

Lisää luettavaa