Mulania kuvattiin Kiinassa lähellä kiisteltyjä internointileirejä – Disney puolusteli toimiaan

Yli miljoona ihmistä on sijoitettuna Kiinan hallinnon leireille.

Disneyn tänä vuonna julkaistua Mulan-elokuvaa kuvattiin Kiinassakin. Nyt on herännyt keskustelua kuvauspaikkojen sijainnista, koska kuvauksia oli lähellä kiisteltyjä leirejä, joille on sijoitettuna yli miljoona uiguurivähemmistöön kuuluvaa muslimia ”uudelleenkoulutusta” varten.

Tutkivien journalistien verkoston ICIJ:n mukaan uiguureja kohdellaan leireillä kuin vankeja. Tiettävästi ”oppilaita” valvotaan jopa ruoka- ja vessataukojen aikana. Kiina itse on väittänyt tarjoavansa vapaaehtoista koulutusta.

Screen Rant kertoo Disneyn vastanneen nyt brittipoliitikko Iain Duncan Smithin kirjeeseen, jossa kyseenalaistettiin kuvauspaikan sijainti. Smith arveli, ettei Disney välitä asiaan liittyvästä ihmisoikeusongelmasta.

Viihdejätin johtoportaassa toimiva Sean Bailey puolusti kuvaamista alueella sanoen, että se valittiin autenttisuuden vuoksi. Hän myös mainitsi, ettei kohtausten yhteiskesto ole kuin 78 sekuntia. Smithin mielestä Disney noudattaa Kiinan vaatimuksia eikä vastusta niitä, koska ei halua ärsyttää Kiinaa. Bailey puolestaan kiisti kirjeessään Disneyn ottaneen vastaan ohjeita Kiinalta. Alla Smithin twiitti.

Aiheeseen liittyvät jutut