Muppetien alkuperäinen näyttelijä kritisoi kovin sanoin Disney-yhtiötä: ”He eivät halua minua takaisin”, syyttää Disney-diilin edesauttaneen Jim Hensonin kuolemaa

Harva uskaltaa käydä Disneya vastaan.

31.8.2021 22:30

The Guardian haastatteli legendaarista ohjaajaa, nukkemestaria ja ääninäyttelijää Frank Ozia. Oz on muun muassa mies Yodan ja lukuisten Muppetien takana: Miss Piggy, Fozzie-karhu, Animal ja Sam-kotka.

He olivat Jim Hensonin kanssa aisapari, jotka pyörittivät The Muppet Show’ta. Tänä päivänä asiat ovat kuitenkin hyvin paljon toisella tavalla. Episodi on uutisoinut aiemminkin aiheesta.

Oz kertoo, että Muppetit nykyään omistava Disney ei halua enää hänen työpanostaan. Hänestä Muppetit ovat muuttuneet sen jälkeen, kun ne myytiin Disneylle. ”Jim Hensonin Muppetien ja Disneyn Muppetien välillä on rajaviiva”, Oz sanoo. ”Yritys-Amerikka ei ole kykenevä ymmärtämään ostamansa tuotteen arvoa. He eivät koskaan ymmärrä. Kyse ei ole vain nukeista, se on esiintyjistä, jotka rakastavat toisiaan ja ovat tehneet yhdessä töitä useita vuosia.”

Henson kuoli äkillisesti 53-vuotiaana toksisen shokkioireyhtymän aiheuttamiin komplikaatioihin vuonna 1990. ”Disney-diili luultavasti tappoi Jimin. Se teki hänet sairaaksi”, Oz pamauttaa. Henson kävi kuolemansa aikoihin neuvotteluja Disneyn Michael Eisnerin kanssa Muppetien oikeuksien myymisestä.

”Eisner yritti saada myös Sesame Streetin, mihin Jim ei suostunut. Jim ei kuitenkaan ollut sopimusten kirjoittaja, vaan taiteilija. Se tuhosi hänet, todella tuhosi”, Oz kertoo. Alle vuosi ennen Hensonin kuolemaa oikeuksien ostosta ehdittiin sopia, mutta Hensonin menehdyttyä sopimuksesta ei tullut mitään, vaikka Disney ja Jim Henson Company olivatkin sidoksissa toisiinsa monin eri tavoin.

Vuonna 2004 Disney lopulta sai Muppetit. Oz ei ole ollut mukana vuoden 2007 jälkeen. ”Rakastaisin mahdollisuutta päästä tekemään Muppeteja taas, mutta Disney ei halua minua. He eivät halua minua, koska en tottele käskyjä, enkä halua tehdä sellaisia Muppeteja joihin en usko.”

Oz ei ole katsonut kumpaakaan sarjaa enää vuosiin. ”Sielu ei ole enää siellä.”

Lisää luettavaa