Ohjaaja, alkuperäisten Muppettien esittäjä Frank Oz vertaa Disneyä formulafaniin: ”Heillä ei ollut hajuakaan mitä tehdä Muppettien kanssa”

Disney saa kritiikkiä.

31.1.2021 18:01

Frank Oz tunnetaan Muppettien luojan Jim Hensonin hyvänä ystävänä ja kollegana. Oz toimi nukkemestarina ja äänenä neljälle alkuperäiselle Muppetille: Miss Piggylle, Fozzielle, Elukalle ja Sam kotkalle, sekä Sesame Streetin Cookie Monsterille, Bertille ja Groverille.

Oz myös ohjasi Tumman kristallin ja Muppetit Manhattanilla -elokuvat. Uudessa Rolling Stonen haastattelussa hän ei anna hyvää palautetta Disneylle, joka osti Muppetit. Hänen mukaansa Disney osti vain konkreettiset nuket, mutta eivät hahmojen sieluja.

”Et voi tehdä toisen hahmoa ilman, että kasvat siihen. Tarkoitan, että voin kopioida sinua, mutta en koskaan voi kasvaa rooliin, koska en tiedä kuka olet, en näe sieluusi. Hahmot eivät kehity. Yritin tehdä jonkun aikaa Gonzoa, mutta en kasvanut siihen”, Oz sanoo.

Hän toteaa, että nykyiset tekijät tekevät parhaansa, mutta Disneyllä ei ollut hajuakaan Muppetit hankkiessaan, kuinka niiden kanssa pitäisi menetellä. ”He eivät ymmärtäneet, että nukketaiteililjoiden kiintymystä tarvitaan. Disney ajatteli, että he ostivat vain nuket. He eivät ymmärtäneet, että oikeastaan kyse ei ollut nukeista. Se oli ihmisistä, jotka tekivät hahmoja, jotka työskentelivät yhdessä 20–30 vuotta.”

Oz ihmettelee, miksi esimerkiksi häneltä ei ole kysytty apua. Hän sanoo kuitenkin tiedostavansa, että Disneylle Muppetit ovat vain pisara ämpärissä. ”He ajattelevat, että jos tarvitsemme apua, miksi ostaisimme sitä? Meillä on omat ihmiset, jotka voivat tehdä sitä, ne ovat vain nukkeja.”

Oz vertaa toimintaa formulaan – fani hyppää formula-autoon ja kuvittelee pystyvänsä ajamaan sitä. ”Niin tavallaan tapahtui Disneyn kanssa.” Eniten häntä harmittaa se, että entiset esiintyjät sivuutettiin, eikä heiltä pyydetty edes apua.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia