Mutanttinuoriso astuu remmiin uudessa X-Men-elokuvassa

Nuoret X-Men -mutantit ottavat ohjat käsiinsä, kun Apocalypse uhkaa tuhota maapallon ja laittaa sen uuteen järjestykseen neljän ratsumiehensä, Enkelin (Ben Hardy), Magneton (Michael Fassbender), Tajunnan (Olivia Munn) ja Stormin (Alexandra Shipp), kanssa. Nuoret mutantit, joita näyttelevät muun muassa Sophie Turner ja Tye Sheridan, saavat avukseen Jennifer Lawrencen, James McAvoyn ja Hugh Jackmanin esittämät veteraanit.

Kulttijohtajan piirteitä omaava Apocalypse on voimakkaampi kuin yksikään toinen mutantti, joten hänen kukistamisekseen tarvitaan Ravenin / Mystikon (Jennifer Lawrence) ja professori X:n (James McAvoy) johtamien junioreiden lisäksi veitsenteräviä kynsiä.

– Saatan kuulostaa subjektiiviselta, mutta Wolverine on paras hahmo, jota olen koskaan näytellyt. Paljastin kynteni 16 vuotta sitten eikä Wolverine ole vieläkään kuollut, Hugh Jackman vihjaa roolistaan San Diegossa.

Jackman vakuuttaa, että hän vetää kyntensä lopullisesti sisään vuonna 2017 ensi-iltaan tulevan, vielä nimeämättömän Wolverine-elokuvan jälkeen. Hän kauhistelee ikääntymistään, kun Comic-Conin yleisölle näytetään hänen ensimmäinen koe-esiintymisensä hänen pyrkiessään X-Men-seikkailuun.

– Vau, voin vain sanoa, että tässä elokuvassa seikkailee vanha herra Logan. Olen kuitenkin ikuisesti kiitollinen Bryan Singerille, sillä hän antoi minulle ensimmäisen elokuvaroolini Yhdysvalloissa, vaikka minulla ei ollut siellä edes agenttia, Jackman muistelee X-Men-elokuviin johtanutta kohtaamistaan ohjaajan kanssa.

Vanhoista herroista puheenollen, Charles Xavierin eli professori X:n roolin Patrick Stewartilta perinyt James McAvoy näkee hahmonsa vahvuuden aivan muualla kuin yliluonnollisissa kyvyissä.

– Pidän Charlesin supervoimana empatiaa. Hänellä on kyky välittää ja ymmärtää mitä muut läpikäyvät elämässään. Tämä ymmärrys on vain kasvanut kaiken kaaoksen ja tuhon kautta, jotka hän on joutunut kokemaan parissa edellisessä elokuvassa. Joka kerta, kun hän ottaa nuoren mutantin siipiensä suojaan, kyse on syvällisestä yhteydestä. Se on paljon voimakkaampi kyky kuin mielenhallinta ja ajatusten lukeminen, McAvoy filosofoi.

X:n uutena mutanttioppilaana Jean Greyn roolissa nähdään Sophie Turner (Game of Thrones).

– Tunsin, että minulla oli melkoinen vastuu. Famke [Janssen] esitti Jeania niin upeasti, että tiesin millainen haaste edessäni oli. Mutta roolin kautta avautui täysin uusi perspektiivi Jeanin hahmoon, sillä kun edellisen kerran tapasimme hänet, hän oli voimakas mutantti, Turner kertoo.
Telepaattisia ja telekineettisiä voimia hallitseva Jean on myös yksi fanien suosikkimutanteista, mutta tässä elokuvassa hän vasta opettelee taitojen hallintaa.

– Minusta oli jännittävää saada selville hänen kehityskaarensa eli se, miten eristäytyneestä nuoresta tytöstä tuli yksi eturivin mutanteista. Hänellä ei ole vielä hajuakaan siitä, miten kontrolloida voimiaan. Hän on liian voimakas jopa itselleen. Jean on hyvin haavoittuva ja haluaisi vain olla tavallinen nuori, sanoo Turner.

Scott Summers saattaa vaikuttaa äkkiseltään tavalliselta nuorelta, mutta hänen sivupersoonansa tai paremminkin -mutanttinsa Kylooppi on kaikkea muuta kuin tavis. Häntä näyttelee Tye Sheridan (Tree of Life, Mud).

– Kyklooppi ampuu lasersäteitä silmistään ja on vihainen. Tässä elokuvassa on hienoa se, että mutanttien nuorempi sukupolvi pääsee tutkimaan menneisyyttään ja sitä, miten heistä tuli niitä hahmoja, jotka tunnemme aiemmista elokuvista, Sheridan toteaa.
Koska säteet ovat visuaaliefektien tulosta, Sheridan ei tuntenut oloaan kovin erikoiseksi kuvauksissa.

– Muut pääsivät tekemään hienoja stuntteja, mutta minä vain örisin ja tuijotin kaukaisuuteen.
x-men-apocalypse-@._V1__SX1847_SY802_

Jennifer Lawrencen näyttelemä Raven / Mystikko, muotoaan muuttava sini-ihoinen mutantti, on pysytellyt pimennossa viimeiset vuodet, sillä hän ei tunne itseään sankariksi maineestaan huolimatta. Nyt hän toimii itsenäisesti mutanttien pelastajana taistellen heitä hyväksikäyttäviä ja sortavia ihmisiä vastaan.

– Hahmo on tässä elokuvassa enemmän Raven kuin Mystikko, sillä hän ei tunne voivansa olla oma itsensä mutanttina maailmassa, joka ei täysin hyväksy erilaisuutta. Edellisen X-Men-elokuvan, vuoden 2014 Days of Future Past tapahtumien takia hän on salannut henkilöllisyytensä, Lawrence selittää.

Ravenin elämäntehtävä mutanttien auttajana kulminoituu hänen johtamansa X-Men-ryhmän ja Apocalypsen väliseen massiiviseen taisteluun. Sitä ennen hänen täytyy kohdata Magneto (Michael Fassbender), jonka kanssa Ravenilla on ollut monimutkainen suhde. Magneto on tähän asti ollut messiaan kaltainen johtaja, mutta Apocalypse on häntäkin mahtavampi pahis, jonka vaikutusta on mahdoton vastustaa.

– Magneto pelaa molemmissa joukkueissa viikonpäivästä riippuen. Hän on aina ollut pahis, josta ei saa kunnon otetta. Hänen motiivinsa ovat ymmärrettäviä, keinot tavoitteiden saavuttamiseksi kyseenalaisia. Kun tapaamme hänet tässä elokuvassa, hän on normaalia elämää viettävä tavallinen tyyppi, Fassbender kuvailee.

Magneto asuu maaseudulla Puolassa ja työskentelee terästehtaassa vanhempiensa muistoa kunnioittaen. Välikohtaus paikallisten viranomaisten kanssa tekee kuitenkin rauhaiselon mahdottomaksi.

– Elämänkokemukset kuten keskitysleirille joutuminen ja vanhempien menettäminen ovat muokanneet pysyvästi hänen persoonaansa. Tässä tarinassa hän yrittää jälleen kerran elää normaalia elämää, rakastuu ja perustaa perheen. Magneto on ripustanut viittansa ja pahat tapansa naulaan, kunnes hänet kiskotaan takaisin mukaan taisteluun.

Apocalypsen kokoamaan neljän ratsumiehen joukkoon liittyvät myös Enkeli, Storm ja Tajunta, jotka ovat lojaaleja käskyläisiä.

– Heitä on pilkattu, joten he ovat eläneet muista erillään, selittää Fassbender.

Tajuntaa, jota näyttelee Olivia Munn (Iron Man 2), on ninja, jolla on myös telepaattisia kykyjä.

– Nautin elokuvaan valmistautumisesta, johon kuului rankkaa treenaamista, kuten miekkailuharjoituksista. Pidin myös kovasti stunttien tekemisestä, Munn vakuuttaa.

Tajunta työskentelee elokuvan alussa mutantteja jahtaavan Calibanin (Tómas Lemarquis) henkivartijana. Apocalypse vaistoaa Tajunnan voiman ja suostuttelee hänet liittymään ratsumiehiin.

– Tajunta on mielenkiintoinen hahmo. Toisin kuin monet muut mutantit, jotka tappavat vain tarvittaessa, Tajunta on aina nauttinut tappamisesta tai ainakaan hän ei koe siitä omantunnontuskia, kuvailee Munn.

Laajan näyttelijäkaartin tulokkaita on myös Alexandra Shipp (Straight Outta Compton), joka esittää luonnonvoimia hallitsevaa ja lentämään pystyvää nuorta Stormia. Hänen alter egonsa, Ororo Munroe, on Kairon kaduilla kasvanut orpo. Stormista tulee aikojen kuluessa yksi X-Menien tärkeimmistä johtajista, mutta 1980-luvulla hän vielä hakee itseään.

– Minun esittämäni Storm on hukassa eikä ymmärrä omien voimiensa merkitystä. Hän antaa tunteille vallan, joten hän on varomattomampi kuin Halle Berryn näyttelemä aikuinen Storm, jonka tunnemme aiemmista X-Men-elokuvista, kaljuksi päänsä ajanut Shipp valottaa.

Nuorten on joskus vaikeaa ymmärtää tekojensa seurauksia.

– Kun hän tapaa Apocalypsen, joka on kuin jumala, Stormilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin liittyä neljän ratsumiehen joukkoon.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut