Näin Reese Witherspoon hyppäsi kylmään veteen

30.1.2015 14:56

Eeppisiä kertomuksia ihmisen ja luonnon kohtaamisesta on kerrottu koko elokuvan historian ajan, mutta suurimmaksi osaksi ne ovat olleet miehisiä tarinoita. Wild-elokuvan pääosaa esittävälle ja tuottajana toimineelle Reese Witherspoonille se oli ratkaisevalla tavalla erilainen kertomus.

– Se kertoo elämästä, rakkaudesta, menetyksestä ja perheestä. Naisesta, joka kuvitteli olevansa lopullisesti rikki mutta joka löysi tavan parantaa itsensä, toteaa Witherspoon, joka hankki kirjan filmatisointioikeudet heti sen luettuaan.

Kirja Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail muuttui Wild – Villi vaellus -käsikirjoitukseksi kirjailija Nick Hornbyn (An Education) sovituksena. Haasteena oli muuttaa kuvalliseen muotoon matkakertomus, joka tapahtuu suurimmaksi osaksi kulkijan pään sisällä. Ohjaajaksi ryhtyi Jean-Marc Vallée.

Wild kertoo naisesta, joka haluaa muuttaa elämänsä ja tekee sen hyvin äärimmäisellä tavalla. Matka on löytöretki myösi itseen, ja hän kysyy itseltään vaikeita kysymyksiä. Mutta pääasiassa on matka sovitukseen, ohjaaja kuvailee tarinaa.

Kun Witherspoon ja hänen tuottajakumppaninsa Bruna Papandrea alkoivat pohtia soveliaita ohjaajaehdokkaita, Vallée oli vasta aloittamassa Dallas Buyers Clubin jälkikäsittelyä, ja kaikki siihen liittyvä hype oli vielä edessä. Ohjaajan aikaisemmat elokuvat C.R.A.Z.Y. ja Nuori Victoria olivat tehneet kaksikkoon vaikutuksen. Niinpä he lähettivät tälle käsikirjoituksen, ja Vallée tykästyi siihen niin, että päätti ottaa sen seuraavaksi projektikseen.

– Elokuvan valinta on kuin elämäntapapäätös. Kun tartun elokuvaan, haluan herätä joka aamu hymy huulillani onnellisena työstäni. Se on mahdollista vain valitsemalla oikein.
Yhdessä Hornbyn kanssa Vallée ryhtyi luovaan työhön kehittämään visuaalisia vertauskuvia Strayedin matkalle. Käsikirjoituksen jälkeen hän luki kirjan ja oli sitten suoraan yhteydessä sen kirjoittajaan.

– Halusin kuulla lisää hänen matkastaan ilman välikäsiä. Yleensä ihmiset syyttävät muita ongelmistaan, mutta Cheryl ei tehnyt niin. Hänen tarinansa itketti ja nauratti, ja sai ajattelemaan kuinka pieniä olemme tällä planeetalla ja luonnossa, mutta samalla niin yhteydessä toisiimme ja ympäristöömme ja kuinka vahvoja ja kauniita voimme olla, Vallée puntaroi.

Silti elokuvasta piti tulla myös Strayedin henkilökohtainen tarina, ja Vallée päätti ottaa käyttöön kertojaäänen kuvaamaan tämän mielenliikkeitä. Kirjassa hänen ajatuksensa laukkaavat laidasta toiseen, kun kokematon nainen päättää lähteä vaativalle matkalle Amerikan erämaamaisemien läpi, katuu jo muutaman askeleen jälkeen, mutta jatkaa silti.

Witherspoon oli Jean-Marc Valléelle yhtä selvä pääosanesittäjä kuin Matthew McConaughey oli ollut Dallas Buyers Clubissa.

– Reesen rakkaus kirjaa kohtaan oli niin selvä ja syvä, hänellä oli selkeä käsitys esittämästään hahmosta. Hän oli myös valmis valtavaan haasteeseen mukavuusalueensa ulkopuolella.

Vaikka Cheryl kohtaa muitakin ihmisiä, osa valaisevia, osa pelottavia, suurimman osan matkasta hän on omillaan, mikä tarkoitti, että Witherspoon oli lähes jokaisessa kuvassa. Näyttelijätär pitää luonnossa liikkumisesta, mutta hänenkin atleettisuudellaan on rajansa.

– Tämä oli paljon raskaampaa kuin kuvittelin, Witherspoon nauraa.

– Jouduin kiipeilemään vuorenseinämillä, tasapainottelemaan vuolaassa virrassa, marssimaan rintaan ulottuvassa lumessa ja putoamaan jäätävään veteen. Mutta se oli lopulta myös hyvin palkitsevaa.

(Episodi/JV)

Wild – Villi vaellus teattereissa 30. tammikuuta alkaen. Haastattelun pidempi versio uudessa Episodissa 2/2015.

Lisää luettavaa