Nämä elokuvat kilpailevat Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta

Viisi elokuvaa on valittu ehdolle kilpailemaan Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta 2015. Palkinnosta kilpailevat seuraavat elokuvat:

He ovat paenneet (Suomi). Ohjaaja-käsikirjoittaja J-P Valkeapää, käsikirjoittaja Pilvi Peltola ja tuottaja Aleksi Bardy, osatuottajat Raymond van der Kaaij & Dijana Olcay-Hot

Fusi / Virgin Mountain (Islanti). Ohjaaja-käsikirjoittaja Dagur Kári, tuottajat Baltasar Kormákur ja Agnes Johansen

Mot naturen / Out of Nature (Norja). Ohjaaja-käsikirjoittaja Ole Giæver ja tuottaja Maria Ekerhovd.

Gentlemen (Ruotsi). Ohjaaja Michael Marcimain, käsikirjoittaja Klas Östergren, tuottajat Fredrik Heinig, Mattias Nohrborg ja Johannes Åhlund.

Stille hjerte / Silent Heart (Tanska). Ohjaaja Bille August, käsikirjoittaja Christian Torpe, tuottaja Jesper Morthorst.

Suomen palkintolautakunnan perustelut elokuvasta He ovat paenneet:

”Koskettava kasvukertomus, kutkuttava road movie, huumehöyryinen fantasia ja paljon muuta! Jukka-Pekka Valkeapään He ovat paenneet flirttailee genrerajojen kanssa, mutta nousee niiden yläpuolelle ja muuntautuu ekspressionistiseksi ja pidäkkeettömäksi aikuisten saduksi. Hienostunut kuvaus ja harkitun moniulotteinen musiikki tehostavat elokuvan vahvaa, unenomaista tunnelmaa.”

He ovat paenneet oli mukana useilla arvostetuilla elokuvafestivaaleilla kuten Venetsian elokuvajuhlilla ja Toronton elokuvajuhlilla. Elokuvan kuvaaja Pietari Peltola palkittiin helmikuussa 2015 Göteborgin elokuvajuhlilla Sven Nykvist -palkinnolla. Kotimaassa He ovat paenneet sai neljä Jussi-palkintoa. Elokuva palkittiin parhaan elokuvan palkinnolla. Lisäksi J-P Valkeapää sai Jussin parhaasta ohjauksesta, Micke Nyström parhaasta äänisuunnittelusta sekä Mervi Junkkonen parhaasta leikkauksesta. He ovat paenneet sai Suomen ensi-iltansa 17.10.2014.

Helsingissä kaikki viisi ehdokaselokuvaa nähdään Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalin ohjelmistossa 17.-27.9.2015.

(Episodi/JH)

Aiheeseen liittyvät elokuvat