Napit vastakkain – mutta ainakin yhdestä asiasta striimipalvelut saavat kiitosta

Perinteinen tv kilpailee katsojista yhä.

27.11.2022 13:31

Tarkalla kellonlyömällä antenni- ja kaapeliverkossa lähetetyt ohjelmat, eli lineaarinen tv on viime vuosina menettänyt katsojia aikataulullisesti joustavammille suoratoistopalveluille. Vaikka kilpailu katsojista on kovaa, ja esim. Disneyn on huhuttu vähitellen luopuvan kokonaan tv-kanavistaan, esim. BBC, SVT ja Yle tuottavat ja lähettävät myös edelleen tv-ohjelmia vanhaan tapaan.

Maailman vaikutusvaltaisimmat julkisen verkon lähetysten tekijät kokoontuivat taannoin Tokiossa keskustelemaan tulevaisuudestaan striimauspalveluiden kilpailijoina. Moni näistä toimijoista näkee nyt, että paikallisen sisällön tuottaminen on hyvin tärkeää. Mutta paikallisesta pitäisi tehdä myös kansainväliseen levitykseen sopivaa, jotta yhä isomman yleisön kiinnostus olisi taattu. Koska monet alan osaajat ovat siirtyneet suoratoistopalveluiden leipiin parempien tarjousten perässä, homma ei ole helppo.

Kanadalaisen yleisradioyhtiön toimitusjohtaja Catharine Tait löytää silti ainakin yhden asian, jossa suoratoistopalvelut ovat pelanneet heidän hyväkseen:

– Draaman tekeminen on aina hankalaa. Striimipalveluiden kunniaksi on kuitenkin sanottava, että ne ovat auttaneet opettamaan yleisöä kuuntelemaan erilaisia aksentteja ja lukemaan tekstityksiä. Aiemmin minun maassani oli vastarintaa vieraskielisiä ohjelmia kohtaan.

Perinteistä tv-ohjelmaa tuottavista tahoista löytyy halua tehdä yhteistyötä yli rajojen. Esim. Uudessa-Seelannissa toimiva TVNZ on lyöttäytynyt yhteen BBC:n kanssa. Ylen ohjelmistosta löytyvä Paratiisi on puolestaan suomalais-espanjalainen yhteistuotanto, joka jatkuu parhaillaan TV1:n sunnuntai-illoissa jo toista tuotantokautta.

 

Lähteet: Deadline, Yle

Lisää luettavaa