Netflix-sarja paljastaa seksuaalisen hyväksikäytön taustat ja nostaa selviytyjät esiin

Tapaus nousi kunnolla esiin vasta Me too -kampanjan myötä.

16.6.2020 11:55

Lisa Bryantin ohjaama dokumenttisarja Jeffrey Epstein: Sikamaisen rikas kertoo miljonääri Jeffrey Epsteinin pitkään jatkuneesta alaikäisiin kohdistuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Netflixin dokumenttisarjassa käy ilmi, että kuvataiteilija Maria Farmer kertoi jo vuonna 1996 FBI:lle kokemastaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä, johon sekä Epstein että hänen silloinen tyttöystävänsä Ghislaine Maxwell osallistuivat.

Myös Farmerin 16-vuotias pikkusisko joutui pariskunnan seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi. Farmer uskoi FBI:n tutkivan asiaa, mutta he eivät koskaan ottaneet häneen yhteyttä.

Vuonna 2005 paikallinen poliisi kuuli Epsteinin Palm Beachin kartanossa tapahtuneesta toiminnasta. Alaikäisiä tyttöjä värvättiin “hieromaan” Epsteinia rahasta. Todellisuudessa hierominen tarkoitti seksuaalisia palveluita.

Epsteinia ei saatu teoistaan kunnolla vastuuseen kuin vasta Me too -kampanjan jälkeisenä aikana. Epstein pidätettiin alaikäisten tyttöjen seksikaupasta epäiltynä heinäkuussa 2019, mutta miljonääri löytyi kuolleena sellistään elokuussa ennen oikeudenkäyntiä.

Prinssi Andrew; Virginia Roberts Giuffre ja Ghislaine Maxwell. Kuva: Netflix

Bryantin dokumentti paljastaa myös, että Epsteinin Karibialla sijaitsevalla yksityissaarella nähtiin usein nuorten tyttöjen lisäksi vaikutusvaltaisia ihmisiä, esimerkiksi prinssi Andrew. Bill Clinton, Donald Trump ja Harvey Weinstein kuuluivat hekin Epsteinin tuttavapiiriin.

Dokumentissa etsitään lyhyesti syitä sille, miten Epstein oli päässyt rikastumaan. Alkupuolella dokumenttisarja etenee hieman hidastempoisesti. Sarjan voima on ehdottomasti siinä, että se nostaa Epsteinin seksuaalirikoksista selviytyneet naiset keskiöön ja antaa heille äänen.

Sarja näyttää pysäyttävästi, kuinka pitkään törkeäkin hyväksikäyttö voi jatkua, jos on tarpeeksi rahaa, vaikutusvaltaa ja yhteyksiä korruptoituneisiin viranomaisiin.

Tähdet ★★★★

Susanna Karhapää

Lisää luettavaa